Woensdag Cleerdin-dag: Basisinkomen

Foto: Berto Merx

#Basisinkomen

“Een basisinkomen is een onvoorwaardelijk inkomen, door de overheid gegeven of gegarandeerd aan elke burger/inwoner, ongeacht welke overige inkomsten of vermogen deze beschikt.”

 De discussie over het basisinkomen wordt al heel lang gevoerd. Het was Jan Tinbergen, de eerste Nederlandse econoom die de Nobelprijs voor de Economie kreeg uitgereikt, die destijds sprak over de ideale inkomensverdeling.

Vanaf het allereerste moment dat ik over het basisinkomen hoorde heeft het onderwerp mij bezig gehouden.

In 2015 heb ik voor de PvdA afdeling De Marne een bijeenkomst over het Basisinkomen georganiseerd, met fantastische gastsprekers : politiek wetenschapper en econoom dr. Joop Roebroek, nauw betrokken bij een experiment over het basisinkomen in Groningen, Gerda Postma wethouder sociale zaken in Achtkarspelen en Frans Kerver uit Feerwerd, de eerste Nederlander met een basisinkomen. Een jaar lang heeft Frans Kerver, mede dankzij donaties, een onvoorwaardelijk basisinkomen à 1.000 euro per maand gekregen. Het opgezette experiment Onsbasisinkomen.nl door MIES, Groningse stichting Maatschappij voor innovatie en Samenleving, kreeg daarmee nationale bekendheid.

Sociale rechtvaardigheid, gelijke kansen voor iedereen, zover zijn we nog lang niet. Immers, de inkomensongelijkheid is schrikbarend, nog altijd leven mensen in armoede, moet een behoorlijke groep zien rond te komen van de bijstand en treurig is het aantal mensen dat in de schuldhulpverlening terecht komt. Een toekomst met gelijke kansen op een betaalde baan voor iedereen, wordt door de toename van de robotisering en digitalisering, naar mijn mening, kleiner.

Komt daardoor het basisinkomen dichterbij?

Na de invoering van de Participatiewet is er veel veranderd op het gebied van Werk en Inkomen. Gemeenten zijn verplicht om zich maximaal in te spannen om hun inwoners te begeleiden naar een betaalde baan.

Een aantal gemeenten hebben initiatief genomen, zijn aan de slag gegaan met het opzetten van experimenten, versoepeling van de bijstand, meer vrijheden voor uitkeringsgerechtigden, op zoek naar maatwerk in de Participatiewet.

Hoe mooi zou het zijn als de toekomstige gemeente Het Hogeland durft te experimenteren met het basisinkomen?

Daarmee geef je kwetsbare inwoners rust en ruimte om zonder financiële zorgen te kunnen leven.

Mädi Cleerdin (fractievoorzitter voor de PvdA gemeente De Marne)

Cookieinstellingen