Warfhuizen, faalde de hulpverlening?

Foto: Ingmar Vos

WARFHUIZEN – Het slachtoffer van het misdrijf dat gisteren is ontdekt aan de Baron van Asbeckweg te Warfhuizen is de 47- jarige Anja Hoek. Anja was medewerkster bij de zorgkwekerij De Daglelie in Kloosterburen.

Op de Facebookpagina van de zorgkwekerij staat het volgende bericht:

Doeg……..
Prettig weekend. ………
Tot volgende week……….

Vol ongeloof, totaal verbijsterd hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze medewerkster.
Wij hebben Anja ervaren als een warme, lieve vrouw en moeder die iedereen een handje hielp.
Rust zacht lieve Anja.

Wij gaan je allemaal enorm missen.

Het volgende artikel is op basis van diverse onafhankelijke informatiebronnen gemaakt door Cees van de Meent (HogelandNieuws) en Ingmar Vos (112 Hogeland)
Over de aangehouden man

Over de aangehouden 32- jarige ‘vriend’ is door de politie nog niets bekendgemaakt.
De naam van de aangehouden man is R. (Rutger).
R. is vanuit een verslavingskliniek in het buitenland naar het noorden gekomen. Via VNN (Verslavingszorg Noord-Nederland) is hij terechtgekomen bij Klooster en Buren in Kloosterburen.
Daar viel de man al snel op door zijn alcoholverslaving en agressieve gedrag.

Mede- bewoner

Een mede-bewoner schrijft: ‘Rutger heeft een week in Oldeheem gewoond. Hij is daar uitgezet, omdat hij mensen lastig viel en veel overlast veroorzaakte. Hij is toen teruggegaan naar Anja.’

Een ander bericht: ‘Die man die aangehouden is, ken ik, vreselijk vent: die heeft tijdje in Kloosterburen gewoond in het gebouw (OldeHeem, red.) waar ik woon en viel daar ook mensen lastig als hij dronken was.’

OldeHeem/Klooster en Buren zaten al snel behoorlijk met R. in de maag.
R. was dus via VNN, maar na een opname in een verslavingskliniek in Schotland, in Kloosterburen terecht gekomen. Volgens een getuige, die zijn naam niet in het artikel bekend gemaakt wil hebben, zou de begeleiding van Klooster en Buren hebben gezegd dat hij wel een biertje mocht drinken, maar niet teveel. Al snel dronk R. dagelijks en veel en was daarbij agressief. Hij moest, na een incident, Klooster en Buren op stel en sprong verlaten en werd aangemeld bij Stichting Keroazie, die hem direct afgewezen hebben vanwege het te hoge risico.

Te hoog risico
Stichting Keroazie wilde R. niet in behandeling nemen of in de crisisopvang nemen. Annick Braspenning van Keroazie  wil niet op R. persoonlijk in gaan, maar wil in z’n algemeenheid wel het volgende kwijt: ‘Na het afschuwelijke voorval begin 2015 zijn we nog alerter op wie we als cliënt kunnen opnemen. Wanneer er een (crisis-) aanvraag komt, willen we eerst een aantal zaken weten: ‘Wie is de persoon, wat is de zorgvraag en wat zijn de risico’s. Is er een geldige indicatie en welke behandelaars zijn betrokken. Bij risico’s bekijken we ook specifiek het risico voor de buurt op overlast.’
Mevrouw Braspenning vindt het jammer, maar ook schandalig, dat de naam van haar Stichting zo vaak in verband gebracht wordt na het verschrikkelijke nieuws uit Warfhuizen. Er zijn couranten of sites die een rectificatie plaatsen, maar dan is het kwaad alweer geschied.

Nu R. Klooster en Buren moest verlaten en bij zorginstelling Keroazie niet geplaatst kon worden, heeft Anja, van wie bekend was dat ze altijd voor iedereen klaar stond, geen andere mogelijkheid gezien dan de man onderdak te geven.

De vragen die de komende tijd beantwoord moeten worden, zijn:

Wat is de rol van VNN in dezen?

Hoe kan het dat R. zonder noemenswaardige indicatie en risico-analyse onderdak heeft gekregen in Klooster en Buren?
Is Klooster en Buren wel ingericht om mensen die een indicatie zouden moeten hebben, te huisvesten, te begeleiden of te behandelen?
Houdt Stichting Oldeheem wel voldoende rekening met de kwetsbare groepen die in Klooster en Buren leven?

Cookieinstellingen