Joodse dorpelingen Eenrum apart herdacht tijdens Dodenherdenking

Wethouder Mariette de Visser sprak tijdens de Dodenherdenking over verhalen uit WO II, die zij had meegekregen van haar grootouders en ouders. Zoals zo velen. Verhalen uit eerste hand, die samen dit stukje indrukwekkende wereldgeschiedenis vormen, aanraakbaar en voelbaar maken .

De 4 mei herdenking is in Eenrum al even voor zevenen in gang gezet. Met het luiden van de klokken hoog in de ‘Reus van het Hogeland’, waar de deuren open gaan voor belangstellenden van de gedichten-expositie van de kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool De Octopus.

Gedichten in de kerk

Tegen half 8 komen ook de eerste mensen richting het dorpsplein, van waaruit tien minuten later een stille tocht richting het monument voor de kerk volgt.

Orpheus zet in met Abide with me (Blijf bij mij Heer), waarna Siem en Demi hun gedichten voordragen.

Siem en Demi

Hierna is het de beurt aan de wethouder van gemeente De Marne, Mariette de Visser, die in haar woonplaats achter de microfoon plaatsneemt. ‘Geef vrijheid door’ is het thema van 4 en 5 mei dit jaar. Maar vrijheid doorgeven kan alleen maar doordringen, als je weet wat er is gebeurd. Ze geeft het belang van het doorgeven van de verhalen uit eerste hand aan. Steeds minder mensen die het zelf hebben beleefd. “En als we niet uitkijken, voor de generatie na ons abstract en ver weg”, volgens wethouder De Visser.

Wethouder Mariette de Visser

Hierna volgt de twee minuten stilte en speelt Orpheus het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

Orpheus

Kinderen leggen samen met Mariette de Visser bloemen bij het monument en men maakt zich op voor de tweede, iets kortere, stille tocht naar de Jodengang. De stoet volgt de jonge tamboer en houdt stil bij het Joodse Monument. Daar herdenkt de wethouder de gedeporteerde Joodse gezinnen Cohen en Benninga uit Eenrum, die in 1942 in Polen zijn omgebracht. Er worden weer bloemen gelegd door de wethouder en twee kinderen van de basisschool en acht genomen.

Bloemetje leggen

Er volgen meerdere bloemen, waarna de herdenking wordt afgesloten en iedereen, met zijn/haar eigen indruk, weer huiswaarts keert.

 

 

 

Cookieinstellingen