Zwarte trommels bij Dodenherdenking Kloosterburen

De stille tocht van ‘t Olde Heem naar het monument bij de N.H. Kerk, werd voorafgegaan door trommels met zwart laken bekleed. Het doffe getrommel, de prachtige kerk, de monumenten en het zicht op de Sint-Willibrorduskerk maakten de Dodenherdenking in Kloosterburen extra indrukwekkend.

 

Het leggen van de krans door burgemeester Koos Wiersma met een aantal leerlingen van basisscholen was plechtig en symboliseerde de waarde van samen herdenken. De Last Post, zuiver uitgevoerd door twee trompettisten, werd gedragen door de straffe wind en ging zijn weg over de huizen rondom de kerk. Het was een goed einde van de Dodenherdenking die was begonnen in verzorgingscentrum ’t Olde Heem. Tientallen mensen hadden zich daar verzameld. Burgemeester Wiersma sprak in zijn rede over de vele aandacht die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog rond vier mei in de media krijgen.

 

De burgemeester: “Wat een angst en wat een verdriet hebben mensen die de verschrikkingen van een oorlog moeten zien te overleven. We realiseren ons dat allemaal. Niemand van ons wenst een oorlog mee te maken.”

Ook ging Wiersma in op de actualiteit: “Onze open en democratische samenleving is sterk en krachtig en heeft in confrontaties met het kwaad, haar principes, haar waarden en morele oriëntaties nooit opgegeven. We zien in de media dat we te maken hebben met spanningen en oorlogen, wrede groeperingen, aanslagen, martelingen en massamoord. We zien de weerslag die het heeft op onze samenleving, er zijn angstgevoelens en onzekerheid.”

“60.000.000 mensen zijn er op dit moment wereldwijd op de vlucht, op zoek naar een eigen veilige plek. Ook in de Tweede Wereldoorlog waren er ongelooflijk veel mensen op de vlucht en toch gebeurde het dat de boot St. Louis, met aan boord 1000 Joodse vluchtelingen, in Amerika geweigerd werd en terug moest naar Europa. Een groot deel van de passagiers vond later alsnog de dood in de Duitse vernietigingskampen.”

De burgemeester riep op om bescherming te bieden aan vluchtelingen, de angst die we misschien hebben, om te buigen naar terechte zorgen om van daaruit te zorgen voor elkaar.Tenslotte stond de burgervader stil bij drie mannen uit Kloosterburen die stierven voor onze vrijheid, Harmanus Bos, Jacob Korhorn en Nikel Kruizinga.

Er werden door kinderen van de basisscholen gedichten voorgelezen. Het gedicht van Sophie van Tilburg:

Vrijheid

“Vrijheid is niet vanzelf en is belangrijk voor het leven. Vroeger in de oorlog was er geen vrijheid. Kijk bijvoorbeeld naar de WO2. Adolf Hitler leidde toen de Duitsers en beloofde dat ze rijker werden. Adolf was een vreselijke man, hij liet Joden een ster dragen om te laten zien dat het geen zuiver ras was.

Joden werden mishandeld en in concentratiekampen opgesloten. Toen de oorlog eindelijk voorbij was voelden mensen zich eindelijk vrij.

Nu na 72 jaar herdenken wij de WO2 nog steeds. Op 4 mei om acht uur zijn alle mensen 2 minuten stil, dan leggen de Koning en Koningin kransen neer. Vrijheid is belangrijk. Vrijheid is iets dat nodig is en ik hoop dat het voor altijd zo blijft.”

Cookieinstellingen