Burgemeester Wiersma moet gaan praten over herindeling met DAL-gemeenten

Foto: Provincie Groningen

Burgemeester Koos Wiersma van De Marne gaat binnenkort met de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum om tafel over de naderende gemeentelijke herindeling. Dinsdagavond werd er door GroenLinks, CDA, ChristenUnie en VVD een motie aangenomen. De fracties zijn voorstander van de G7-variant. Dit houdt in dat er een grote gemeente gevormd wordt met De Marne, Bedum, Winsum, Eemsmond, Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

De partijen vinden dat Wiersma voor 1 september verslag moet doen van de gesprekken. Eerder al, in maart, dienden de fracties een motie in om actief in gesprek te gaan met de DAL-gemeenten.

De deadline voor de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond (BMWE) is opgeschoven: de plannen moeten nu half september op tafel liggen.

De provincie geeft ze tot 15 september de tijd geeft om een basis te leggen voor een samenwerking. Echter is hiermee nog niets zeker.

Een BMWE-gemeente betekent namelijk dat Delfzijl, Appingedam en Loppersum (DAL) samen ook tot een nieuwe gemeente moeten komen. Appingedam is te porren voor een fusie tussen alle zeven Noord-Groningse gemeenten. Loppersum niet, die gemeente wil eigenlijk niet fuseren, maar als het toch moet, dan zou de Dealvariant tot de mogelijkheden behoren. Ook Delfzijl heeft een voorkeur voor die variant.

De zeven gemeenten zouden samen de ‘supergemeente’ G7 of ‘Van Lauwerszee tot Dollard Tou’ vormen. Alleen Delfzijl is daar tegen. Het zou daarom zo kunnen dat Delfzijl alleen komt te staan ‘tegen’ zes andere gemeenten.

De provincie wil na de zomer concrete plannen. Bedum en Eemsmond zijn al langer voorstander van een G7, maar willen er nu vaart achter zetten en zijn bereid de G7 te laten varen voor BMWE. Alle gemeenten willen de fusiedatum van 1 januari 2019 halen.

Lees eerdere berichtgeving: http://de-marne.nieuws.nl/nieuws/19083/19083/

Cookieinstellingen