Aftrap Waddenland Boerenland succesvol met fietstocht langs boeren in Waddenland

Fietsen door polder & gewassen
Fietsen door polder & gewassen
Foto: persbericht

HORNHUIZEN –  Ruim dertig fietsers meldden zich afgelopen zaterdagochtend 14 juli jl. bij Wongema in Hornhuizen voor de fietstocht langs boerenerven en door landerijen in de regio Waddenland.

Klaas Sijpkens, voormalig boer in Noordwest Groningen, nam het gezelschap, waaronder inwoners uit de regio, toeristen, een aantal journalisten en wethouder Annemarie Smits van gemeente De Marne, mee op een boeiende en leerzame tocht door de polders van Waddenland tot op en óver de zeedijk.

Tijdens de tweede stop op de route bij Nieuw en Oud Bocum licht Sijpkens toe hoe de ultramoderne landbouw ertoe heeft geleid dat het zware boerenwerk niet meer door twaalf gezinnen gedaan hoeft te worden. Een druk op de knop is vandaag de dag voldoende om de oogst aan pootaardappelen te sorteren. Naast ‘alledaagse’ landbouw, gebeurt het telen van gewassen steeds vaker op biologische wijze.

De fietsers doorkruisten het voor Groningen zo typische polderlandschap tussen slaper- en huidige zeedijk met links en recht gewassen als aardappelen, granen, suikerbieten, uien, tulpen en gras voor de koeien. Hier geen dorpen direct aan zee omdat boeren hun land naar zee toe lieten groeien door het in te polderen. Op de kwelders graast vee van boeren die dit buitendijkse land tijdelijk in gebruik hebben.

De fietstocht werd georganiseerd door Stichting Promotie Waddenland, de toeristische marketingorganisatie van gemeente De Marne en gemeente Winsum. Dit in het kader van Waddenland Boerenland; een project waarbij bezoekers gedurende het jaar kennis kunnen maken met boeren en het boerenleven. “De fietstocht is de eerste in een reeks van acht Open Boerderijdagen die we organiseren samen met twintig boeren in de regio” aldus Rens Kalsbeek, coördinator van Promotie Waddenland. “De opzet van Waddenland Boerenland is om inwoners en toeristen te laten zien waar hun voedsel vandaan komt, hoe hun voedsel verbouwd en verwerkt wordt en uiteindelijk op het bord terechtkomt.’’

De fietstocht markeert de aftrap van de Open Boerderijdagen. Tot en met november zijn er acht evenementen in de vorm van Open Boerderij Dagen. Alle informatie over Waddenland Boerenland is te vinden op www.waddenland.groningen.nl/boerenland

Uitleg op de Waddendijk
Cookieinstellingen