Glasvezel in Zoutkamp symbolisch in Groningen gekomen

De kabels zijn verbonden.
De kabels zijn verbonden.
Foto: Berto Merx

ZOUTKAMP – Met het symbolisch aan elkaar koppelen van een stuk glasvezel kabel uit Friesland en een stuk dat naar Zoutkamp loopt, hebben de gedeputeerde Patrick Brouns en Koos Wiersma, burgemeester van De Marne, maandagmorgen het officieel begin gemaakt met de aanleg van snel internet in de buitengebieden van Groningen.

Het lukte aanvankelijk niet. Dat aan elkaar zetten van de stukken kabel. Dat gaf enige hilariteit maar het gebaar was duidelijk: de glasvezelkabel rukt op, door De Marne, naar Winsum, Eemsmond en dan het aardbevingsgebied in. Onder leiding van de innemende Miranda Bolhuis (hoofdrolspeelster in de tv-serie Boven Water) kweten de bestuurders zich van hun taak. Koos Wiersma herinnerde eraan dat Lodewijk van Nassau in de godsdienstoorlog ongeveer op deze plek de Spanjaarden versloeg, wat het begin was van de opmars naar Groningen: “Hier begon de overwinning,” zei hij. “We staan op een symbolische plek.”

Het feestelijk gezelschap van genodigden bij de tent bij de nieuwe haven.

Het snelle internet voor de buitengebieden is een project dat gefinancierd wordt door het provinciaal bestuur, de Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen. Het doel is om zoveel mogelijk snel internet aan huis te brengen op adressen waar de commerciële providers geen brood in zien. Dit als een slag in de modernisering van het platteland en geheel Groningen.

Gedeputeerde Patrick Brouns – hij heeft veel kritiek over zich heen gehad over de voortgang van het project – straalde de trots van het succes uit. “De provincie investeert in duurzaamheid en digitalisering. De stad Groningen groeit. Voor de ontwikkelingen in de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer, de aantrekkelijkheid van het platteland, noem maar op, is snel internet nodig. Het kan toch niet dat een agrariër met een stick naar de stad moet om gegevens af te leveren.”

Gedeputeerde Brouns geeft burgemeester Wiersma een stuk kabel dat hij als een estafette-stokje moet doorgeven aan de burgemeester van Winsum.

Emme de Groot van de Economic Board Groningen benadrukte de economische betekenis van het project: “We moeten investeren in infrastructuur zoals wegen, water en ook in de digitalisering. Een ondernemer moet zich in een dorp kunnen vestigen en goed internet is daar noodzakelijk voor.” Hij haalde aan dat na de aardschok van Huizinge de ontwikkeling van de digitalisering van Groningen als speerpunt van de economische ontwikkeling is aangewezen: “Hier staat een gelukkig man, zo zei hij. Jan Peter de Groot, directeur van Rodin Broadband, hoofdaannemer van het project, prees iedereen die aan het project heeft meegewerkt. De stichting Glasvezel de Marne, Kabel Noord, groepen ambtenaren die ieder in het tot stand komen van de aanleg eigen eisen, belangen, hadden. “Wij vonden altijd een oplossing, gedreven als we allemaal waren om dit project tot stand te brengen. Wij komen eraan, met de glasvezelkabel,” zei hij.

Een woordvoerder van Rodin vroeg speciale aandacht voor een detail. “In de Marne kunnen mensen zich nog opgeven om een aansluiting te krijgen. We hebben de termijn verlengd tot 26 mei.”

Ondertussen werken de arbeiders gewoon door. Dat is niet symbolisch.

 

Cookieinstellingen