Renners Alecto-team zetten helse Ronde van Groningen naar hun hand

HET HOGELAND – Met zijn rechter vuist fier omhoog legde Rick Ottema met de overwinning in de Ronde van Groningen zijn visitekaartje neer. In de laatste kilometers van de plaatselijke omloop in Uithuizermeeden liet hij de drie medevluchters op ruime afstand achter zich.

In de kopgroep met Ottema en zijn Alecto -teamgenoten René Hooghiemster, Daan van Sintmaartensdijk en de Vlasman-renner Jasper Bovenhuis  werd het spel klassiek gespeeld. Vlak voor het binnenrijden van Uithuizermeeden waagde Hooghiemster een demarrage, wetend dat hij niet op zijn sprint kan vertrouwen. Bovenhuis mocht het gat dicht rijden. Ottema ging op kop, zijn ploeggenoten hielden de benen stil en Bovenhuis mocht er weer achteraan gaan en dat hielt hij niet. Daarna dramt Ottema in de laatste kilometers er een voorsprong van drie minuten op. In de sprint voor de drie achterblijvers pakt Bovenhuis overtuigend de tweede plek voor Hooghiemster.

Rick Ottema op de streep.

“We hebben het goed gespeeld. De sprintkracht van Jasper Bovenhuis hebben we weten te neutraliseren en ons doel was de overwinning binnen ons team te houden en dat is gelukt”, aldus Rick Ottema in zijn eerste reactie nadat hij zijn vriendin en zijn moeder – beiden emotioneel heftig aangedaan – in de armen was gevlogen. Vader Luit Ottema, een zeer verdienstelijke renner in zijn jonge jaren en tegenwoordig eminence grise van het noordelijk wielrennen – nam de felicitaties met warmte in ontvangst.

Even na twaalf uur schoot burgemeester Marijke van Beek de renners de baan op, met windkracht 6 en een gevoelstemperatuur van min 7 graden. Tot Lauwersoog met de wind in de rug piekten de coureurs soms tot 46, 47 kilometer per uur. En de ravage was niet te overzien. Vlak voor Zoutkamp lagen de kaarten al duidelijk: een kopgroep met Martijn Keizer (FILA NWVG), Jasper Bovenhuis en Robin Wennekes (Team Vlasman), Folkert Oostra, Rick Ottema, René Hooghiemster en Daan van Sintmaartensdijk van het Alecto team en André Looij en Stephan Baker van het team Monkey Town. Een kopgroep met ex-profs en voormalige semi-profs. Daarachter een groep van tien renners op jacht naar de kopgroep op 26 seconden. Bij doorkomst in Warfhuizen had de kopgroep een voorsprong van 55 seconden genomen op de achtervolgers met o.a. Peter Merx en Hartthijs de Vries (FILA) Patrick van der Duin (Alecto), de debuterende Danny van der Tuuk en ploeggenoot en winnaar van vorig jaar Tijmen Eising (Metec). Later kwam daar Adrie Lindeman, routinier van FILA, nog bij.

Achterblijvers knokken tegen de wind bij Adorp.

Het gevecht van de mannen met het beste uithoudingsvermogen tegen de wind ging los. Bij Wierumerschouw hadden de koplopers gestaag de voorsprong naar 1.20 min. opgebouwd. De kopgroep hielt de vaart erin en bij Middelstum hadden ze al drie minuten op de achtervolgers. Vlak na Kantens werd de einduitslag  beslist. Vier man, Hooghiemster, Ottens, Van Sintmaartensdijk alle drie van Alecto met Bovenhuis van Team Vlasman zetten de medevluchters aan de kant en bouwden snel een veilige voorsprong op.

In de slotfase, in de omloop rond Uithuizermeeden was de sterke sprinter Bovenhuis kansloos tegen het spel van de Alecto-mannen. Met ruim drie minuten voorsprong pakte Rick Ottema afgetekend de zege. En natuurlijk won Bovenhuis de sprint van de twee medevluchters met Hooghiemster op de derde plaats. In totaal haalden 20 van de 160 gestarte coureurs de eindstreep.

Peter Merx, regionaal favoriet uit Warfhuizen, van het NWVG FILA team in een eerste reactie: “Het eerste deel tot Lauwersoog was puur positie rijden. Loeiend hard en bij elke bocht er voor zorgen dat je geen plaats verliest. Bij de afslag Rasquert had ik een momentje van onoplettendheid en verloor ik 10, 12 plaatsen. En dat was net het verschil tussen groep één en groep twee. Dat is de koers, en niet anders.”

Peter Merx: ‘Zo is de koers en niet anders.’

In de snijdende wind verrichtten wethouder Harald Bouman en de ronde-missen snel maar toch gepast de ceremonie protocolaire. “Het was hard,” zei Bouwman. “De gemeente Eemsmond is als sponsor trots op deze mooie ronde, eigenlijk de mooiste koers boven in Groningen. De wind en de kou trotseren zoals jullie gedaan hebben, verdient diep respect.”

Tekst: Berto Merx

Cookieinstellingen