Burgemeester Van Beek: ‘Compassie met de renners’

Foto: Berto Merx

HET HOGELAND – Alles ligt klaar voor de start van de 40e  aflevering van de Ronde van Groningen, morgen. Compassie voor de renners van burgemeester Van Beek, de politie inspecteert de route, de jury zal er warm bij zitten.

Het wordt een hel morgen. Voor de 16 ploegen die de Ronde van Groningen rijden. Buienrader en Harma Boer zijn er pertinent in: zeer zware oostenwind en nog zwaardere kou liggen op de mannen te wachten. Het stuk van Uithuizermeeden na de neutralisatie tot Lauwersoog met de strakke oostenwind in de rug, stukjes brede weg, smalle weg, met de renners op het verzet type 54/12, dus daar wordt boven de 46  km per uur gedraaid, daar vallen de klappen. Letterlijk met valpartijen. Figuurlijk met net op het verkeerde moment  op de verkeerde plek zitten. Bij Lauwersoog zal het uit elkaar zijn gevallen in vier, vijf groepen.  En dan begint de koers tegen de wind in. Het beeld van de doorkomst van de renners in Warfhuizen rond half twee, zal het globale eindplaatje van de koers zijn.

Marijke van Beek, burgemeester van Eemsmond,  lost om 12.05 uur het startschot in Uithuizermeeden. Met enige zorg beziet ze de situatie: “Ik heb deze keer zeer veel compassie met de renners. De te verwachten kou waar ze in rijden moeten, en dat in contrast met mezelf goed tegen de kou gekleed. De harde wind is gewoon de uitdaging. De Ronde van Groningen is vlak zonder wind. Als sponsor van de ronde zien we als gemeente heel graag de strijd, de harde strijd en daar hoort de wind bij.” De burgemeester houdt zich wat op de vlakte als het gaat om haar persoonlijke favoriet in de koers: “De beste, de sterkste zal winnen…….maar diep in mijn hart, heel diep….Peter Merx, de Kolibrie van Warfhuizen, dat zou geweldig zijn, een renner uit onze streek.”

Donderdagmorgen in Warfhuizen waren twee politiemannen op de motor bezig het parkoers te inspecteren: “Tot nu toe is alles in orde, hoor,” lieten zij weten. Het is heel eenvoudig: Gans de koers valt stil als de politie dat wil. Districtsconsul, koersdirecteur, ploegleiders, renners, ze mogen allemaal wat van vinden, maar het is de politie die uiteindelijk het laatste woord heeft. “Het gaat prima,” zegt een van de agenten. “Ik doe het voor de achtste keer en weet wel wat ik hier verwachten kan.” En zoef, zoef scheuren ze langs De Vaart, de bocht om door de road-blocks expositie in het centrum van Warfhuizen, op weg naar het road-blocksdorp Roodehaan.

De jurywagen van Sportscom.

Vrijdagmorgen is het nog rustig bij Sportscom in Winsum. Daar staat hij,  de bus voor de wedstrijdjury. Het is niet zo bekend maar het bedrijf van Richard Beerenboom behoort tot de nationale toppers op het gebied van wedstrijdfaciliteiten, van jurybus, radio-tourverbindingen, tijdmeetinstallaties, voor vrijwel alle takken van sport. Richard: “De jury zal er morgen behaaglijk warm bij zitten. Daar zorgen mijn mannen Onno en Dennis wel voor.”

Cookieinstellingen