Eenrum naar winst in saaie ‘derby’

De gespannen sfeer voorafgaand aan de derby Eenrum- Kloosterburen bleek achteraf niet nodig en waar het publiek een heet potje voetbal verwachtte, zag het in de eerste helft een ontzettend zwak Kloosterburen, dat zich gewillig naar de slachtbank liet leiden. Eenrum stond na een half uur al op 4-0, wat Kloosterburen niet meer te boven kwam.

Een ludieke actie van VV Kloosterburen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Eenrum was leuk; elftalleider Hans Bolt van het gelijknamige schildersbedrijf had een emmertje verf beschikbaar gesteld voor de werkzaamheden van de creatievelingen. Op de parkeerplaats de tekst ‘DERBY DAY’, langs de zijlijn van het hoofdveld ‘KLOOSTERBUREN’ en het coachvak voor de dug out van Eenrum was tot het minimum gereduceerd.

Daarnaast waren alle kleedkamers gevuld met confetti en witte en zwarte ballonnen. Het opblazen van die vele ballonnen had zichtbaar teveel lucht gekost, wat de gasten op het veld in de eerste helft zichtbaar te kort kwamen.

Eenrum was vanaf het beginsignaal de bovenliggende partij en had al een paar mogelijkheden laten liggen, voordat ze in de 11e minuut de leiding namen. Het was Nick Rijzinga, die een vrije bal fantastisch binnen krulde, 1-0. Drie minuten later gaf Rijzinga de bal goed voor uit een hoekschop, waarop Enrique Rubio Garcia de bal snoeihard tegen de touwen kopte, 2-0.

Enrique Rubio Garcia (14) kopt de 2-0 binnen

Kloosterburen probeerde na de achterstand wel wat, maar de meeste duels werden door de Eenrumers gewonnen, zodat Eenrum-goalie Anton Brontsema niet veel te doen had.

Een lange bal van achteruit van Merlijn Harsema zorgde ervoor dat Bobo Miedema in de 26e minuut diep ging en simpel de 3-0 op het scorebord deed doen verschijnen.

Miedema op weg naar de 3-0

Vijf minuten later maakte de jonge aanvaller ook de 4-0, nadat Mattheus Nubé  hem met een prachtig steekpassje kaal voor de keeper had gezet .

Er was een half uur gespeeld en sommige spelers van de thuisploeg gingen vaker voor eigen succes, wat het spel er niet beter op maakte. In de 44ste minuut kreeg Eenrum dan nog een mogelijkheid om te scoren. Bobo Miedema leek z’n derde treffer (hattrick) te maken uit een voorzet van Nick Rijzinga, maar de spits kopte recht in de handen van Kloosterburen-doelman Sander Adema. De verre uittrap van Adema die volgde, bereikte Joost Gerdez, die op zijn beurt met een subtiele voetbeweging de uitgekomen Anton Brontsema passeerde, 4-1.

Na rust was het lang vervelend; een zwak schotje van Bobo Miedema in de handen van doelman Adema, maar er gebeurde nagenoeg niets, totdat Eenrum na precies een uur spelen een vrije schop mocht nemen. Het was Milan Rutkowski die op de paal schoot, waarna Siebrand Solinger in de rebound de onderkant van de lat raakte en Bobo Miedema’s kopbal uit de bovenhoek werd geplukt door doelman Adema. In de tegenaanval was het Jasper Wiersum, die namens de gasten alleen op doelman Brontsema af mocht gaan, maar de afwerking was recht in de handen van de Eenrum sluitpost.

Sigmar van der Tuuk ontving kort hierna z’n tweede gele kaart na een ongelukkige overtreding op Bert Mennes. Het betekende wel rood voor de goed spelende verdediger en dus moest Eenrum met een man minder verder. De nog te nemen vrije bal van Arjan van der Laan richting de bovenhoek was prachtig, de redding van doelman Brontsema formidabel.

Het was wel het begin van een vroeg ingezette slotoffensief van Kloosterburen, waarbij Jasper Wiersum verscheidene doelkansen kreeg. De spits was echter ongelukkig in de afwerking, waarbij gezegd moet worden dat ook Eenrum-goalie Brontsema deze middag weer de nodige goede reddingen verrichtte.

Frik stuit op doelman Brontsema

Ook Koosterburen-routinier Bert Mennes en invaller Sebastiaan Frik lieten nog goede mogelijkheden op een doelpunt onbenut, zodat het 4-1 bleef in deze niet echt aantrekkelijke derby, dat eigenlijk nooit een echte derby is geweest.