Bobo ‘golazo’ Miedema matchwinner voor Eenrum

Eenrum heeft de topper in de 5de klasse D gewonnen. Titelkandidaat Blauw geel ’15 uit Groningen kwam op bezoek en ging met lege handen terug. De Groningers, 2de in de stand, lieten zien een leuk voetballend team te zijn, maar ook een team met een scorend probleem. En in het voetbal draait het toch om het scoren. De Stadjers lieten in het begin van de wedstrijd grote kansen onbenut en hielden daarmee Eenrum in de race. Toen Adem Secer uit het niets de gelijkmaker binnenpoeierde, was ook het dominante spel van de gasten over. Het werd een wedstrijd van knokken, veel irritaties en vervelende overtredingen. Blauw Geel ’15 probeerde in de slotfase nog de overwinning te forceren, maar vergat daarbij de verdediging. Vanuit een afgeslagen hoekschop van de gasten counterde Eenrum in de 90ste minuut alsnog naar winst. Bodo Miedema werd matchwinner.

Toch leek het al vroeg in de wedstrijd helemaal mis te gaan met het zwaar gehavend Eenrum van trainer Ronald Bouwman. De trainer miste Merlijn Harsema en Nick Rijzinga die beiden geschorst waren. Daarnaast waren ook Sybolt Lindenberg en Mark Balk om verschillende redenen niet beschikbaar. Het werd daarom even puzzelen voor de oefenmeester, die in de warming-up pas de zekerheid van doelman Brontsema kreeg dat ie kon spelen. Dat was dan nog een meevaller.

Al leek dat er niet op bij de snelle openingsgoal van Blauw Geel ’15. Een msiverstand tussen Sygmar van der Tuuk en Stefan van der Woude zorgde ervoor dat Robin Klootsema over de linkerkant door kon komen om vanaf de achterlijn de bal hoog voor de goal te werken. Brontsema, waarschijnlijk gehinderd door z’n rugblessure, kwam niet van de grond, waarna het voor spits Youri Kleve een koud kunstje was om de bal tegen de touwen te koppen, 0-1.

Brontsema stompt de bal weg

“He he, eindelijk!” waren de woorden van trainer Gerrie Terpstra van Blauw geel ’15. Hij doelde daarmee op de twee eerdere kansen die om zeep waren geholpen. “We hebben een groot probleem met scoren. Het moet allemaal te mooi of te hard en te hoog.” Die woorden bleken achteraf geen onzin.

De gasten kregen na de 0-1 mogelijkheden te over om de wedstrijd al vroegtijdig te beslissen, maar de afwerking liet dus nogal te wensen over. Halverwege de eerste helft werd Adem Secer op de helft van de tegenstander aangespeeld. De slimme aanvaller zette goed z’n lichaam in het duel, draaide weg, haalde vervolgens van een metertje of 20 uit en zag de bal over doelman Bjorn Groninger in het doel ploffen, 1-1. Wereldgoal !!

Eenrum zat weer in de wedstrijd en wist Blauw Geel tot aan de rust vrij eenvoudig van het doel te houden. Alleen Frank Boonstra kreeg in de 45ste minuut nog een goede schietkans, na een één-tweetje met Youri Kleve, maar zijn inzet verdween…………hard en hoog over het doel. De reactie van BG-trainer Terpstra loog er niet om.

De tweede helft ging redelijk gelijk op en de eerste grote kans was voor Eenrum. Uit een corner van aanvoerder Sibrand Solinger volleerde, komt ie, Enrique Rubio Garcia (prachtige naam) vanaf een meter of 10 de bal richting doel, maar de bal werd door BG-verdediger Joey Grol van de lijn gewerkt.

Grol redt voor de lijn
Grol (l) redt voor de lijn

Aan de andere kant was het vijf minuten later de behendige Youri Kleve die het Eenrum-doel onder vuur nam, maar de bal verdween via het lichaam van Milan Rutkowski net naast. Met Rutkowski hebben we meteen de beste man van het veld genoemd. De lange verdediger heerste in de lucht, was over de grond sterk en bracht vooral rust in de Eenrumer defensie.

Trainer Bouwman haalde halverwege de tweede helft de moegestreden Sigmar van der Tuuk naar de kant. Zijn vervanger heette de lange, maar bovenal snelle Bodo Miedema, spits van ‘Ainrom Twaai’. Het was tactisch een goede set, aangezien de druk van Blauw Geel toenam en Eenrum werd teruggedrongen op eigen helft.

Met een frisse snelle jongen in het centrum die alle kanten op kan biedt het dan wellicht mogelijkheden in de counter, moet Bouwman gedacht hebben. Adem Secer verhuisde daarom naar de rechterkant. Op papier, want de routinier was meer te vinden op het middenveld om z’n medespelers te helpen.

De overtredingen en irritaties namen toe. Er werd gevochten voor elke bal. Zo rollebolden Adem Secer en Sebastiaan Krauss van de gasten regelmatig over het veld en zullen Bas Hamminga en BG-er Joey Grol geen vrienden worden.

Tumult (foto: Ingmar Vos)
Tumult                                                (foto: Ingmar Vos)

Blauw Geel ’15 kreeg kansen, maar schoten van Youri Kleve en Sebastiaan Krauss gingen naast of smoorden in een kluwe van spelers. In de 87ste minuut kwam Eenrum dan weer een keer onder de druk uit en kreeg het een hoekschop. Het was Rutkowski die boven iedereen uittorende, maar z’n kopbal verdween rakelings over. Diezelfde Rutkowski moest daarop snel terug, want de Stadjers waren alweer in de tegenaanval. Nadat Kleve eerst nog op doelman Anton Brontsema stuitte, leek de rebound voor Frank Boonstra, maar diens inzet werd door Rutkowski van de doellijn gewerkt.

Rutkowski zat er doorheen en moest toezien hoe invaller Kevin Johnson in de 90ste minuut langs hem sprintte en alleen op Eenrum-goalie Brontsema af kon gaan. Ook Johnson, die de woorden van z’n trainer in de eerste helft met een lach afdeed, knalde hard en huizenhoog over.

Bodo Golazo

De blessuretijd was toen Blauw Geel ’15 nog een hoekschop mocht nemen. De Stadjers probeerden alsnog de winst te pakken en stonden achterin 1 op 1. Alles wat er toen fout kon gaan bij Blauw Geel gebeurde, dit tot grote pret van de Eenrum-bank. De afgeslagen hoekschop van Grol, werd opgepakt door Secer die alle tijd kreeg om de vrijstaande Solinger in te spelen. De aanvoerder kreeg daarop de mogelijk om Bodo Miedema, die 1 op 1 stond diep te sturen. Waar de verdediger met een simpele stap vooruit Miedema buitenspel had kunnen zetten, bleef hij ernaast staan, om er vervolgens uitgelopen te worden. De versnelling van de Eenrumer was prachtig om te zien, waarna hij doelman Groninger eenvoudig passeerde en simpel kon scoren, 2-1.

Eenrum viert feest met Bobo (l) (foto: Ingmar Vos)
Eenrum viert feest met Bobo (l)                (foto: Ingmar Vos)

Blauw Geel ’15 kreeg daarna nog een mogelijkheid om alsnog een punt uit het vuur te slepen. uit een voorzet van Johnson kopte Kleve op doel, maar was het Stefen van der Woude die voor redding zorgde.

Door de overwinning is Eenrum op gelijke hoogte gekomen met de Stadjers.