VV Eenrum mag zich genaaid voelen

ENGELBERT – VV Eenrum verloor zondagmiddag de uitwedstrijd bij VV Engelbert met 6-0. Scheidsrechter Danny de Haas uit Ter Apel had daar een groot aandeel in; zo rond de half uur spelen stuurde hij – zeer onterecht – twee Eenrumers met direct rood naar de kant, waarna de gasten een kansloze wedstrijd speelden.

Thuis eerst maar even ‘scheidsrechter De Haas’ gegoogeld en zie daar……….

Emmer Courant, 4 november 2019 – Daarna werd het hectisch en de duels vinniger, waarbij de leidsman niet altijd even gelukkig in zijn beslissingen was. Dat wekte bij de beide teams de nodige irritatie. Het aanhoudend commentaar was voor De Haas uiteindelijk voldoende om de wedstrijd te staken.

Vandaag was de jonge scheidsrechter uit Ter Apel wederom niet altijd even gelukkig in zijn beslissingen. Het eerste noemenswaardige van de wedstrijd – we hebben het over de 28ste minuut – was de rode kaart die de leidsman Eenrumer Jurriën Mulder voorschotelde, waar iedereen langs de kant  – niemand uitgezonderd – geel had verwacht. De linksback kreeg de kaart voor vasthouden en omdat hij de tegenstander een schietkans ontnam. Althans, dat was de uitleg van de scheidsrechter na afloop. Het voorval gebeurde echter op zo’n 25 meter, schuin voor het doel, terwijl er nog twee Eenrumer verdedigers in het centrum meeliepen.

Het moment van de eerste rode kaart, scheidsrechter De Haas stond op grote afstand

Sneu voor de Eenrumers was dat de toegekende vrije bal ook nog via doelman Anton Brontsema in de kluts voor de voeten van Hessel Veenstra viel, die op twee meter van het doel kon binnen tikken, 1-0.

De tweede rode kaart viel vier minuten later. Tim Spijk was in balbezit en werd vastgehouden op het moment dat hij Sam Hanenburg diep wilde sturen. Nadat hij de pass had gegeven, rukte de Eenrumer aanvaller zich los, waarbij hij met z’n hand die vol van z’n tegenstander raakte. Scheidsrechter De Haas – die Sam Hanenburg volgde – stond met de rug naar Spijk en hoorde dit ‘geklets’. Daarop floot hij en toonde Spijk de rode kaart. Spijk zou z’n tegenstander hebben geslagen. Ook het slachtoffer snapte er weinig van, maar ‘vergat’ dit even tegen de scheidsrechter te zeggen. Zo stond Eenrum na 32 minuten spelen met 9 man.

Sander Smit (6) in duel met Roël Koops

Tot aan het rustsignaal gebeurde er verder niets. Daarna wel. Assistent-scheidsrechter Wim Harsema beklaagde zich bij ‘Baas de Haas’ en kreeg óók een rode kaart, hierdoor moest noodgedwongen elftalleider Tjidsger Veenstra de tweede helft de vlag ter hand nemen. Hij kon niet voorkomen dat Engelbert na rust de score nog aardig zou opvoeren.

In een kwartier tijd scoorden achtereenvolgens Jamie House, Justin Kranenburg, Rico Kits en nogmaals Justin Kranenburg. De laatste was vanaf de stip, nadat Sam Hanenburg Jamie House van achteren onderuit had gehaald. Dit gebeurde echter buiten het strafschopgebied, toch ging de bal op de stip. Hanenburg kreeg tot ieders verbazing slechts geel.

Zes minuten later kreeg de thuisploeg nóg een strafschop cadeau. Een keurige sliding van Eenrumer Maarten Bakker op Taco Groenhuis werd door de leidsman als overtreding gezien. Taco Groenhuis lachte, begreep er niets van en zag vervolgens gerechtigheid geschieden. Eenrum-goalie Anton Brontsema plukte Justin Kranenburgs inzet vanaf de stip uit de linkerbenedenhoek.

Met nog een kwartier op de klok viel dan toch nog de 6-0. Het was Justin Kranenburg die met zijn derde treffer van de middag het half dozijn vol maakte.

De enige serieuze doelpoging van Eenrum kwam daarna van Sigmar van der Tuuk, die na een lange rush het doel onder vuur nam. Het was echter Engelbert-doelman Niek Bos die de bal keerde en zo was zelfs een eretreffer de Eenrumers niet gegund.

Volgende week treed Eenrum in eigen huis aan tegen Barevelt. Een heuse degradatiestrijd die gewonnen zal moeten worden door het team van trainer Klaas van der Ploeg. Door de belachelijke rode kaarten zullen basisspelers Jurriën Mulder en Tim Spijk deze belangrijke wedstrijd vanaf de zijlijn moeten toekijken./AT