Kloosterburen wint Hogelandster derby van Usquert

KLOOSTERBUREN – Zondagmiddag trok VV Kloosterburen in de Hogelandster derby tegen VV Usquert aan het langste eind. De 2-1 overwinning betekende de eerste ‘driepunter’ van het seizoen voor het jonge team van trainer Wieger Kooistra.

De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd en kreeg al na 3 minuten de mogelijkheid om de score te openen, maar de inzet van Bas Bolt uit en voorzet van Daniel van Dijk werd door Usquert-doelman Meindert Koning gekeerd. Vijf minuten later was het Jorn Bolt die met een prachtige pass de diepgaande Rick de Schutter aanspeelde. De schutter deed z’n naam eer aan – hij schoot – maar de bal verdween onbesuisd en hard over. En in de twaalfde minuut was het Jelte Toxopeus die het doel van Koning maar eens van afstand onder vuur probeerde te nemen. Dit keer ging de bal snoeihard naast.

Kloosterburen bleef druk zetten en dit leverde halverwege de eerste helft een hoekschop op nadat een terugspeelbal ver naast het doel over de achterlijn ging. De indraaiende hoekschop van Daniël van Dijk werd door alles en iedereen gemist, behalve door de attente Niels Bolt, die met een soort van sliding de bal in het doel werkte, 1-0.

Niels Bolt houdt Willem Bos van de bal

Na deze treffer was het Usquert dat meer van zich liet horen en in de 34ste minuut resulteerde dit bijna in de gelijkmaker. Het Wesley Moesker die van buiten het strafschopgebied het vijandelijk doel onder vuur nam. De bal leek snoeihard binnen te gaan, maar via de vingertoppen van doelman Sander Adema en de lat verdween de bal net over het doel.

Aan de andere kant van het veld ging de bal er 5 minuten later wel in. Niels Bolt wist de bal voor de tweede keer langs doelman koning te schieten, nadat hij de bal in de voeten zag gekopt door Jelte Toxopeus. Het feestje ging helaas niet door, aangezien een van beide spelers buitenspel zou hebben gestaan.

Een slecht uitgevoerde uitval van Usquert door Sander Slump en Youssouf Kone op slag van rust zorgde ervoor dat er met 1-0 werd gerust.

In de rust wisselde Usquert trainer-speler Jan Blaauw zichzelf. Een botsing met een medespeler – na miscommunicatie – was de aanleiding hiertoe. Zijn vervanger was Stefan de Jong, die direct weer liet zien over een fijne techniek en inzicht te beschikken. Hij werd als aanspeelpunt geposteerd.

Jan Blaauw (17) komt bij van de botsing

Nadat Kloosterburen direct na de hervatting twee keer gevaarlijk was geweest – kopbal Jelte Toxopeus net over en voorzet van Daniël van Dijk op de lat – nam Usquert de regie over en ging op zoek naar de gelijkmaker.

In de 53ste minuut creëerde Usquerder Wesley Moesker zichzelf een goede mogelijk, maar verdween zijn inzet via het verdedigende been van Jorn Bolt in de handen van doelman Sander Adema. Vijf minuten later viel de gelijkmaker dan toch. In een duel om de bal gingen verdediger Olger Jonker en Usquert-spits Youssouf Kone beiden tegen het gras. De uitstekend leidende scheidsrechter Bas Huizing (22) uit Zeerijp zag er een overtreding in van de Kloosterbuurder en wees resoluut naar de stip. Terwijl Jonker stoom afblies bij de dug-out, was het Wesley Moesker die vanaf 11 meter de gelijkmaker langs doelman Adema schoot, 1-1. Usquert vernam dat er meer te halen was en zette de thuisploeg vast op eigen helft. Twee minuten later kreeg Moesker een dot van een kans uit een afgemeten vrije bal van Sander Slump. Geheel vrijgelaten bij de tweede paal nam de aanvaller de bal ineens op de pantoffel, alleen verdween de bal over het doel. Halverwege de tweede helft was het Stefan de Jong die op aangeven van Wesley Moesker doelman Sander Adema kansloos liet. Ook dit doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Scheidsrechter Bas Huizing – de beste man op het veld –  floot een puike wedstrijd

Waar Usquert verzuimde door te drukken was het de thuisploeg dat in de 78ste minuut toch wel verrassend op voorsprong kwam. Het was ‘good old’ Bert Mennes – enkele minuten daarvoor in het veld gebracht om meer rust te brengen – die de bal in een vol strafschopgebied voor de voeten kreeg en in de verre hoek raak schoot, 2-1.

De reactie vanaf de bank bij Usquert volgde direct: Kacha Goguadze – hij wordt over twee week 50 jaar – werd ingebracht. De in Georgië geboren spits liet direct zien nog altijd gevaarlijk te zijn. Nadat hij zichzelf buiten de ’16’ had vrijgespeeld volgde een prima schot die via een verdediger maar net naast ging, zodat de 2-1 bleef staan.

Even daarvoor had Niels Bolt de wedstrijd eigenlijk al moeten beslissen, maar uit een vrije bal van Bert Mennes had de lange spits in kansrijke positie naast gekopt. Deze misser bleek achteraf zonder gevolgen: Kloosterburen pakte z’n eerste winst van het seizoen./AT