Kloosterburen komt tekort tegen BNC

KLOOSTERBUREN – VV Kloosterburen ging zondagmiddag op eigen veld onderuit tegen BNC. Na een zwak begin knokte de jonge ploeg van trainer Wieger Kooistra zich in de wedstrijd, kwam het twee keer terug na een achterstand, maar moest het uiteindelijk toch buigen en was de uitslag (2-5) niet eens geflatteerd.

De thuisploeg begon niet al te sterk aan de wedstrijd. De jonkies van trainer Wieger Kooistra leken ontzag te hebben voor de tegenstander, verloren bijna ieder duel, wat BNC alle ruimte gaf om lekker aan te vallen. Na wat kleine kansen, was het Marvin Ab die het in de 8ste minuut maar eens van afstand probeerde. De harde schuiver leek een simpele bal voor Patrick Heinstra, maar de sluitpost liet de bal door z’n handen glippen, 0-1.

Niels van der Maar (4) belet Ronald Mos de weg naar het doel

Kloosterburen kwam moeilijk onder de druk uit en hield met kunst en vliegwerk de achterstand beperkt. In de 13de minuut kwam de Kloosterburen vanuit het niets langszij. Het was Jelte Toxopeus die vanaf een metertje of 25 uithaalde en de bal in de bovenhoek zag gaan. De prachtige goal betekende de 1-1.

Hierna kwamen de gastheren beter in hun spel en werd het zowaar een wedstrijd. Nadat goalie Patrick Heinstra nog met de knie een zeker doelpunt – kopbal vanuit een hoekschop – van Robin Tiggelaar had gepareerd, was het aan de andere kant Niels Bolt die in kansrijke positie hard op de vuisten van BNC-doelman Hans Veltman schoot.

Doelman Heinstra werkt de inzet van – de niet zichtbare – Jonker met de knie naast het doel

Voor rust waren het dan nog de gasten die twee keer gevaarlijk werden. Eerst poeierde Ronald Mos in kansrijke positie hard over de kruising en drie minuten later was het Mike Otter die naast schoot. Zo werd er met 1-1 gerust.

Kort na rust kreeg Kloosterburen een vrije trap mee net buiten het strafschopgebied, nadat Niels Bolt tegen de vlakte was gewerkt. Een uitgelezen mogelijkheid voor de thuisploeg om op voorsprong te komen, aangezien de inmiddels opgestelde muur niet echt goed stond. Alles moest wijken voor centrale verdediger Arjan van der Laan, die wel even 70 meter wilde overbruggen om de bal er in te krullen. Het werd niet meer dan een totaal mislukt schot in de muur. Jammer, aangezien er in het team spelers rondlopen met een betere trap dan ‘Appie’.

In de 57ste minuut was het BNC dat weer op voorsprong kwam. Aan de linkerkant werd uitblinker Pascal Jonker aangespeeld en schuin voor het doel haalde de linkspoot vanaf zo’n 25 meter verwoestend uit en verraste doelman Heinstra in de korte hoek, 1-2. Het antwoord van Kloosterburen liet niet lang op zich wachten. Het was Niels Bolt die Frank Kremer de bal ontfutselde en vanaf de achterlijn prima voor gaf, maar Rick de Schutter reageerde te laat om de bal in het doel te werken.

Drie minuten later was het dan wel raak voor de thuisploeg. Kloosterburen kreeg een vrije schop mee en dit keer was het Jelte Toxopeus die achter de bal plaatsnam. Zijn inzet verdween hard en laag door een kluwen van spelers zomaar bij de tweede paal binnen, 2-2.

Hierna was het gebeurd met de ‘jonkies’ van trainer Kooistra. BNC bleek over een langere adem te beschikken, maar ook voetballend was de ploeg ui Finsterwolde beter. BNC gaf geen kans meer weg, drong in de laatste twintig minuten aan en creëerde veel kansen. Waar Marvin Ab in de 70ste minuut nog van dichtbij over schoot, was het twee minuten later wel raak voor de gasten. Harold Roder werd met een prima steekpass alleen op doelman Heinstra afgestuurd. De doelman dwong de BNC-er naar buiten en leek assistentie te krijgen van twee medespelers. Maar in plaats van de doelman rugdekking te geven en druk op de bal te zetten, kozen de twee Kloosterbuurders om het doel te verdedigen. Heinstra werd intussen uitgekapt door Roder, die vervolgens geen moeite had om de bal langs de twee spelers op doellijn te schieten, 2-3.

Drie minuten later werd de wedstrijd definitief beslist. Vanaf een metertje of dertig joeg Rudie Nap de bal snoeihard in de kruising, 2-4. Het arme Kloosterburen was rijp voor de slacht. Mike Otter en invaller Justin Jacobs verzuimden om twee 100% kansen te verzilveren en Otter zag een doelpunt om onduidelijke reden afgekeurd worden door scheidsrechter Visser uit Leeuwarden. De leidsman – met auditieve handicap – bleek voor veel spelers moeilijk mee om te gaan. De communicatie tussen spelers en assistent-scheidsrechters met Visser liep alles behalve soepeltjes, wat veel irritaties opleverde.

Toch zou Mike Otter nog z’n goaltje meepikken. In de extra tijd verscheen hij vrij voor doelman Heinstra en schoot buitenkantje rechts beheerst raak, 2-5. Hierna vond scheidsrechter Visser het genoeg en floot voor het einde./AT