Het was héél druk op het vrijwilligersfeest van de gemeente

De tent was gevuld als een blikje sardines.
Foto: Berto Merx

LEENS – Het was heel druk zaterdagmiddag op Verhildersum. Naar schatting 500 vrijwilligers bezochten het feest dat de gemeente Het Hogeland voor hen organiseerde.

Het was ook leuk. Er reden karretjes die gewoonlijk op een golfbaan worden gebruikt heen en weer tussen de parkeerplaatsen en de borg. De auto’s stonden tot op de Wierde geparkeerd. Iedere gast kreeg een goodiebag, consumptiebonnen; er stond een korps dames (een heer meen ik, ook) dat iedere bezoeker een warme ontvangst bezorgde. In de grote tent en ook daarbuiten etaleerden zich talloze organisaties. Van dorpsbelangen Bedum, Humanitas, brei- en haakclub, tot de zorgboerderij in Broek.

Wethouder De Visser in gesprek met vrijwilligers.

Wethouder Mariëtte de Visser opende het feest. “We zijn in totaal met zo’n 47.000 Hogelandsters. En volgens een onderzoek van een paar jaar geleden hebben rond de 20 duizend mensen, jong en oud, man en vrouw, zich minimaal één keer per jaar vrijwillig ingezet voor de samenleving. Voor de voetbalclub, de tennisvereniging, voor de kerk, de school, de peuterspeelzaal. Of voor de hulpbehoevende tante of buurman en alles wat daar tussen zit. En dat is nogal wat. Ik weet het, het is een cliché. Maar jullie zijn het cement in de samenleving die we hier met elkaar vormen. Zonder jullie geen leefbaar Den Andel. Geen leefbaar Zoutkamp, geen bruisend Adorp en Zuidwolde,” aldus De Visser. ”De gemeente probeert vrijwilligers zo goed mogelijk te ondersteunen. Vrijwilligers worden ouder, bepaalde functies zijn moeilijk in te vullen,” zo zei ze: De complexiteit van taken als subsidies en vergunningaanvragen. We kunnen dit niet allemaal oplossen als gemeente, maar wel samen met de vrijwilligers nadenken over oplossingen.”

Uitstekend weer zaterdag. om even te zitten op het terras van restaurant Het Schathoes

De Visser wees op een aantal trends in het vrijwilligers werk. Er komen steeds meer verschillende types organisaties op met eigen manieren van doen. De overheid laat steeds meer aan vrijwilligers over. Jonge vrijwilligers leggen zich niet vast voor de langere termijn en eisen flexibiliteit, snelheid, professionalisme. Bedrijven en instellingen werken meer met vrijwilligers. En de sociale media nemen een steeds belangrijkere plaats in voor het werven, informeren in het vrijwilligerswerk. “Om aantrekkelijker blijven zullen vrijwilligersorganisaties dan ook goed moeten inspelen op deze trends,” zo zei De Visser.

Het programma was feestelijk en gevarieerd. Bezoekers konden genieten van een hapje en een drankje. De borg en de tentoonstellingen daar waren vrij toegankelijk. Het geheel werd opgeluisterd door Theater Authentiek; het Popkoor &Core;, Mannenkoor Warffum, een lezing en andere onderhoudende programmaonderdelen./BM

 

Reacties