Eenrum bezorgt zichzelf lastige middag

EENRUM – Uiteindelijk mocht Eenrum de handen dichtknijpen dat het zondagmiddag in de slotfase nog de – niet meer verwachte – winst pakte tegen Engelbert. Het had zoveel makkelijker gekund, wanneer de helft van de kansen dat het in het eerste kwartier van de wedstrijd kreeg was benut.

De thuisploeg begon zeer sterk en het was David Albert Villalta die z’n tegenstander in de 3de minuut al het bos instuurde om vervolgens oog in oog met doelman E1 de hoek voor het uitkiezen had. Te gehaast schoot de aanvaller snoeihard over. Twee minuten later kreeg Villalta een herkansing, maar ook nu werd een 100%-kans om zeep geholpen door de actieve dribbelaar.

David Albert Villalta (20) geeft voor

Waar Eenrum niet scoorde was het in de 8ste minuut aan de andere kant wél raak. Miscommunicatie tussen doelman Anton Brontsema en Devi de Klerk zorgde ervoor dat de attent reagerende Rutger Pieter Kuil de bal kon oppikken en binnenschuiven, 0-1.

Nog geen minuut na deze treffer kreeg Villalta namens de thuisploeg weer een enorme kans toen hij in de ’16’ voor de Engelberter doelman verscheen. Waar een simpel schot een zeker doelpunt was geweest, probeerde de Eenrumer aanvaller het met een lobje. De bal ging over de doelman, maar ook over het doel.

Engelbert had niets in te brengen, maar kon door geklungel in de Eenrumer defensie toch gevaarlijk worden. In de 12de minuut schatte doelman Brontsema een situatie totaal verkeerd in en beging net buiten het strafschopgebied een overtreding op de – in de eerste helft – gevaarlijke Rutger Pieter Kuil. De toegekende vrije bal van Robin Klootsema belandde op de lat.

Eenrum-spits en aanspeelpunt Tim Spijk controleert

Na een kwartier spelen ontsnapte David Albert Villalta aan buitenspel en mocht hij weer op doelman Niek Bos af gaan. Hij verkoos ervoor om de bal breed te leggen op de meegelopen Tim Spijk. Hij deed dit te vroeg en te onnauwkeurig, waardoor de doelman genoeg tijd kreeg om redding te brengen op de inzet van Spijk. Twee minuten later werd een lage voorzet van Sam Hanenburg slecht weggewerkt, waarop Sigmar van der Tuuk uiteindelijk raak schoot, 1-1. Nog geen minuut later verlengde de kopsterke Tim Spijk – als aanspeelpunt en verlengstuk nadrukkelijk aanwezig – de bal met het hoofd op de diepgaande David Albert Villalta, die langs de uitkomende doelman glipte, maar vervolgens voor een leeg doel hopeloos naast schoot. Het vizier van de Winsumer in Eenrumer dienst stond deze middag niet op scherp.

Ongeveer halverwege de eerste helft was het dan uiteindelijk aanvoerder Siebrand Solinger die in twee instanties een vrije bal van Nick Rijzinga tegen de touwen wist te werken, 2-1.

Captain Siebrand Solinger kapt Danny Kits uit

Na de voorsprong van de thuisploeg werd het spel er niet beter op. Kansen bleven ineens uit en het was dan ook niet raar dat de bezoekers op slag van rust – uit het niets – langszij kwamen. Slecht staan en niet ingrijpen van de Eenrum-defensie werd kinderlijk eenvoudig afgestraft door Marvin Koning, 2-2.

Toen de gasten negen minuten na rust op 2-3 kwamen door een afstandsschot van Henri Groenbroek, was snel duidelijk dat het voor Eenrum een lastige klus zou worden tegen de groen-witten. Eenrum was in de tweede helft aanzienlijk minder dominant en creëerde weinig tot geen kansen tegen het teruggedrongen en verdedigende Engelbert. Het spel zakte naar een bedenkelijk niveau en een onnodige nederlaag leek in de maak voor het team van scheidend trainer Jaap van der Ploeg.

Totdat doelman Niek Bos in de 79ste minuut een inzet van Sam Hanenburg – uit een voorzet van Sybolt Lindenbergh – blokte en de bal voor de voeten van David Albert Villalta kwam, die geen moeite had om de 3-3 te maken.

Kort daarna mocht David Albert Villalta samen met Bobo Miedema alleen op doelman Niek Bos af gaan. In plaats van de bal breed te leggen op z’n teamgenoot ging Villalta voor eigen succes, maar schoot de bal recht in de handen van de Engelberter goalie.

Eenrum – gesteund door de eigen rumoerige aanhang op het terras – geloofde nog in een goede afloop en zette aan. En met succes. In de 85ste minuut zag Villalta zijn schot via de doelman voor de voeten van Bobo Miedema vallen. De invaller had de bal voor het intikken. Scheidsrechter Kimp uit Harlingen moest nog wel even naar de zijlijn waar zijn assistent met de vlag omhoog stond. Deze kon de leidsman schijnbaar niet overtuigen, want de man in het zwart wees naar de middenstip, 4-3.

De winst leek binnen, toch werd het in de voorlaatste minuut nog even billenknijpen. Taco Groenhuis speelde met een slim passje Robin Klootsema vrij achter de laatste linie van Eenrum. Mede door goed uitkomen van Anton Brontsema was de hoek te klein voor de Engelberter en verdween de bal in het zijnet.

Belangrijke punten voor de Eenrumers die als nieuwkomer in de vierde klasse nu op de 7e plek staan en de doelstelling – handhaving – nagenoeg hebben behaald.