Expositie 50 jaar afsluiting Lauwerszee – Het verdriet van Zoutkamp

A
Foto: Jan Gerdez

ZOUTKAMP – In het Visserijmuseum is vrijdagmiddag de expositie ’50 jaar afsluiting Lauwerszee – Het verdriet van Zoutkamp’ geopend. Daarbij was een bijzondere rol weggelegd voor de spelers van de plaatselijke toneelvereniging. De emoties rond de afsluiting werden op treffende wijze in beeld gebracht. Onder de aanwezigen waren onder meer vissers van de vroegere en huidige vloot.

Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten onder het toeziend oog van koningin Juliana. Feestelijk wapperden de vlaggen op de nieuwe dijk. Er was weer een stap gezet in de realisatie van de Deltawet. De blijdschap werd echter niet gedeeld door de Zoutkamper vissers; de vlaggen hingen halfstok. De Lauwerszee was eeuwenlang hun visgebied. Vooral de laatste decennia was de garnalenvisserij, naast de zeevisserij, het hoofdmiddel van bestaan. Het dorp telde ongeveer 30 garnalenvissers. Zij raakten hun visgebied kwijt en dit zorgde voor veel verdriet.

In 2019 is het 50 jaar geleden dat Zoutkamp van de zee werd afgesloten. Met een speciale expositie staat het Visserijmuseum stil bij deze ingrijpende gebeurtenis en de invloed hiervan op het leven in het Groningse vissersdorp. De expositie is tot en met 31 oktober dagelijks te bezichtigen voor het publiek.

 

Reacties