Zeehonden als graadmeters van antibiotica resistentie in de Waddenzee

Foto: WinsumNieuws

PIETERBUREN – Onderzoek uitgevoerd door het Zeehondencentrum Pieterburen, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Groningen laat zien dat zeehonden als bio-indicators voor antibiotica resistentie gebruikt kunnen worden. Het onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de monitoring van antibiotica resistentie in de Waddenzee. Wereldwijd is er een groeiend besef dat toenemende antibiotica resistentie in ecosystemen de gezondheid van zowel mens als dier kan schaden.

De afgelopen jaren zijn honderden zeehondenpups die in Pieterburen werden opgevangen onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën resistent tegen antibiotica. Ana Rubio Garcia, hoofd-dierenarts Zeehondencentrum Pieterburen, doet dit als onderdeel van haar promotieonderzoek naar het zeehondenmicrobioom, ofwel de complete collectie van micro-organismen die in zeehonden voorkomen inclusief aanwezige antibioticaresistente varianten. Dit onderzoek wordt begeleid door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast wordt een groot gedeelte van de analyses uitgevoerd in het IZORE-laboratorium in Leeuwarden. Het onderzoek toont onder andere aan dat zeehonden als bio-indicators gebruikt kunnen worden voor antibiotica resistentie.

De uitkomsten van het onderzoek zijn positief, er zijn weinig antibiotica resistente micro-organismen in zeehondenpups gevonden. Dit is goed nieuws voor het ecosysteem waarin de pups leven, het werelderfgoed de Waddenzee. Een opvallende, ook positieve uitkomst is dat wanneer zeehondenpups tijdens de opvang in Pieterburen antibiotica nodig hebben voor herstel, het microbioom van deze dieren een paar dagen na het beëindigen van de behandeling niet anders is dan bij niet-behandelde dieren. Dit herstel duurt bij mensen aanzienlijk langer. Het betekent ook dat het antimicrobiële stewardship beleid, waarbij infecties alleen in noodzakelijke gevallen kort en gericht met antibiotica worden behandeld, geen effect heeft op het ecosysteem wanneer de dieren weer worden vrijgelaten.

Het onderzoek uitgevoerd door Zeehondencentrum Pieterburen en onder de begeleiding van het brede team wetenschappers werkt vanuit het concept “One Health”. Hierbij wordt gestreefd naar gezonde mensen en gezonde dieren in een gezonde omgeving. Antibiotica resistentie is een zeer belangrijk onderwerp binnen dit concept, wat onder meer door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Voedsel- en landbouworganisatie (FAO), Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en andere vooraanstaande medische en veterinaire organisaties en specialisten wordt erkend. Het centrum lanceert daarom vandaag een mini-documentaire over het onderzoek om het belang te laten zien van de zeehond als graadmeter van de Waddenzee.

Cookieinstellingen