Onderzoek naar ambtenaar gemeente De Marne: ‘Integer, geen belangenverstrengeling’

Gemeentehuis in Leens krijgt publieksfunctie.
Gemeentehuis in Leens krijgt publieksfunctie.
Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – Er is geen sprake van belangenverstrengeling of gebrek aan integriteit bij de aanbesteding van het jeugd-en welzijnwerk voor de vier Hogelandgemeenten afgelopen najaar. Dit constateert het onderzoeksbureau Spandaw Consultancy in het rapport aan Koos Wiersma, burgemeester van De Marne.

Rond de aanbesteding van het jeugd-en welzijnwerk van de gemeente De Marne, Winsum, Eemsmond en Bedum lanceerde het welzijnsbedrijf Barkema & De Haan uit Baflo het vermoeden dat er sprake zou zijn van belangenverstrenging. Dit vermoeden schreven zij op in brieven aan de gemeenteraden en vervolgens ging deze beschuldiging een eigen leven leiden. In de gemeenteraden werd aangedrongen op een onderzoek naar de gang van zaken rond de aanbesteding. Barkema & De Haan uitte dit vermoeden pas toen het bedrijf achter het net viste bij het binnenhalen van de order voor het jeugd- en jongerenwerk.

De zaak was heel eenvoudig. De ambtenaar in kwestie volgde een cursus begeleiden van aanbestedingen bij het bedrijf Van Hes Project Management. Op de website van dit bedrijf verklaart ze – tevreden cursist – waarom deze cursus waardevol is geweest en ze meldt daar ook dat de resultaten ervan binnen het gemeentehuis in Leens worden toegepast. De methode van deze cursus – de Best Value Method – is ook toegepast bij aanbesteding van het welzijnswerk in het najaar.  Het was ook geen geheim dat deze ambtenaar als expert in deze methode daar bij betrokken was. Het bedrijf Van Hes verzorgt ook cursussen voor Tinten, het bedrijf dat de enkele miljoenen order voor het jeugd- en welzijnwerk wist binnen te slepen. Dit zou dan de basis zijn voor het vermoeden van de belangenverstrengeling die Barkema & de Haan de wereld in slingerde.

Spandaw, gespecialiseerd in integriteitsonderzoek bij overheden, concludeert in het onderzoek dat er geen sprake is van belangenverstrengeling en dat de integriteit van de ambtenaar in kwestie niet in het geding is geweest. Ook heeft Spandaw onderzoek gedaan naar de integriteit van de commissie die de aanbesteding heeft uitgevoerd. Over deze commissie stelt het onderzoek dat men integer, onafhankelijk  en objectief de aanbesteding heeft begeleid en dat er geen sprake is van beïnvloeding van de aanbesteding ten gunste van een van belanghebbende partijen.

Burgemeester Koos Wiersma, als eerste en laatste verantwoordelijk voor de integriteit van het personeel van de gemeente, verklaart in een eerste reactie: ‘Ik ben trots op deze resultaten. Hiermee is deze kwestie de wereld uit.’

Tekst: Berto Merx

Cookieinstellingen