Raad van Staten wijst bezwaren tegen rietproef Lauwersmeer af

Foto: Archief De MarneNieuws

LAUWERSOOG/DEN HAAG – De Raad van State heeft vanochtend het beroep van een aantal organisaties tegen de zogenaamde rietproef in het Lauwersmeer afgewezen.

Het was een breed gezelschap dat zich in oktober vorig kaar tot het hoogste rechtscollege op het gebied van bestuursrechtspraak wendde: de eigenaren vereniging van de jachthaven Oostmahorn, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, eigenarenvereniging Robbenoord, de Waddenvereniging. Zij riepen de hulp van de Raad van Staten aan om de rietproef te voorkomen. De rietproef is het experiment van het waterschap en het provinciebestuur om het waterpeil in het Lauwersmeer zo’n 40 centimeter tijdelijk te verhogen om de groei van riet te verbeteren. Dit in het kader van het verbeteren van het natuurbeheer. Dit is een langslepende kwestie.

De klagers meenden dat in het verhogen van het waterpeil formeel niet is toegestaan in het kader van de wettelijke regelingen rond het Lauwersmeer. De Raad van State heeft het beroep van de klagers afgewezen. De Raad stelt kort en bondig dat de klagers wettelijk geen recht hebben op het beheersplan voor het Lauwersmeer aan te vechten. Hiermee zijn het provinciebestuur van Groningen en Friesland, het landbouwministerie, het ministerie van economische zaken en defensie als gedaagden in het gelijk gesteld.

De rietproef – die overigens is uitgesteld – geeft veel commotie. Landbouwers vrezen verzilting van grond, inwoners van Zoutkamp zijn bezorgd over verhoging van het grondwaterpeil aan hun kant van de dijk. Natuurbeschermers maken zich zorgen over de gevolgen van het hogere water voor de rest van de natuur in het Lauwersmeer.  

Cookieinstellingen