Financiële tips en adviezen op DeMarneNieuws

Foto: veldman&vandijk

Roel Venema van Veldman en Van Dijk te Leens zal maandelijks financiële tips en adviezen op DeMarneNieuws plaatsen. Doe uw voordeel er mee!!

Dit keer eindejaarstips & belastingplan 2018 (2)

LOONDOORBETALINGSPLICHT BIJ ZIEKTE

De nieuwe coalitiepartijen hebben in het regeerakkoord aangegeven de verplicht loondoorbetalingsperiode bij ziekte voor ‘kleine’ werkgevers (tot 25 werknemers) van twee naar één jaar terug te willen brengen. Blijft de werknemer na 52 weken ziek, dan betaalt UWV zijn loon in het tweede ziektejaar. Voor niets gaat alleen de zon op: voor de collectieve kosten van het tweede ziektejaar moeten de kleine werkgevers een uniforme lastendekkende premie gaan betalen. Dit betekent dat de ziektekosten van het tweede jaar worden uitgesmeerd over het hele mkb. Als het ziekteverzuim in uw bedrijf laag is, betekent dit op termijn vermoedelijk een hogere premie.

WETTELIJKE MINIMUM(JEUGD)LOON

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen 1 januari 2018.

Het wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 22 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 januari 2018:
€ 1.578,00 per maand;
€ 364,15 per week;
€ 72,83 per dag.

PAYROLLING

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel waarin het soepeler arbeidsrechtelijk regime van de uitzendovereenkomst buiten toepassing wordt verklaard en werknemers op het vlak van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden ten minste gelijk moeten worden behandeld met werknemers bij de inlener.
De definitie van de uitzendovereenkomst blijft ongemoeid. Payrolling blijft mogelijk maar wordt zodanig vormgegeven dat het een instrument is voor het ‘ontzorgen’ van werkgevers en niet voor concurrentie op de arbeidsvoorwaarden.

ZZP-OPDRACHTGEVERSVERKLARING

De omstreden Wet DBA wordt vervangen. Daarvoor in de plaats komt de ‘opdrachtgeversverklaring’ die opdrachtgevers vooraf online via een webmodule moeten gaan invullen. Met deze opdrachtgeversverklaring krijgt een opdrachtgever zekerheid vooraf van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen, tenzij hij de vragen niet naar waarheid heeft ingevuld.
De nieuwe wet dient twee doelen: enerzijds echte zelfstandigen en hun inhuurders de zekerheid bieden dat er geen sprake is van een dienstverband en anderzijds schijnzelfstandigheid voorkomen. De zzp’ers aan de onderkant van de inkomstenkant – ook wel aangeduid als schijn-zzp’ers – krijgen extra bescherming. Bij de uitwerking van de wet worden veldpartijen betrokken en worden zowel de handhaafbaarheid als de effecten op de administratieve lasten onderzocht. Twee in het oog springende vernieuwingen:

Laag tarief: altijd arbeidsovereenkomst
Voor zzp’ers aan de onderkant van de markt wordt bepaald dat altijd sprake is van een arbeidsovereenkomst bij een laag tarief in combinatie met een langere duur van de overeenkomst of een laag tarief in combinatie met het verrichten van regulieren bedrijfsactiviteiten. De definitie van een laag tarief is een vergoeding die overeenkomst met loonkosten tot 125% van het wettelijk minimumloon (de grens die bijvoorbeeld ook voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt gehanteerd) of met de laagste loonschalen in cao’s.

Hoog tarief: ‘opt out’ voor de loonbelasting/werknemersverzekeringen
Als sprake is van een hoog tarief in combinatie met een kortere duur van de overeenkomst of een hoog tarief in combinatie met het niet verrichten van regulieren bedrijfsactiviteiten wordt voor deze categorie zzp’ers een ‘opt out’ voor de loonbelasting en werknemersverzekeringen ingevoerd. Als ‘hoog tarief’ denkt het nieuwe kabinet aan een tarief boven de € 75 per uur. Een kortere duur wordt gedefinieerd als korter dan een jaar.

BTW OP ONINBARE VORDERINGEN

Wanbetaling blijft een steentje in de schoen van het mkb. Maar liefst 2,2% van uitstaande binnenlandse facturen is oninbaar, blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius (gemiddelde Europa: 3,5%). Bovenop de pijn van de gemiste inkomsten, komt daar ook nog eens de afgedragen btw. Voorheen moest u een administratief mijnenveld in om de btw terug te krijgen. Dankzij nieuwe wetgeving heeft u sinds dit jaar recht op teruggaaf uiterlijk één jaar na het tijdstip waarop de vergoeding opeisbaar is geworden.
De teruggaaf loopt via de reguliere btw-aangifte in plaats van via een apart verzoek. Ontvangt u later alsnog een (gedeeltelijke) betaling van de oninbaar geachte vordering, dan wordt de terugontvangen btw op deze gedeeltelijke betaling alsnog verschuldigd.

PENSIOENOPBOUW: COLLECTIEF OF FOR

Het geld dat u opzijzet voor uw pensioen, is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. De afgelopen jaren zijn een aantal collectieve pensioenregelingen speciaal gericht op zzp’ers opgericht, waaronder ZZP Pensioen, Brand New Day en Bright Pensioen. Ook als zelfstandig ondernemer kunt u hierbij aansluiten. De belangrijkste kenmerken van de collectieve zzp-pensioenen zijn onder meer de vrijwillige deelname, een flexibele inleg, en het feit dat uw opgebouwde vermogen van uzelf blijft en niet verdwijnt in een gezamenlijke pot. U bepaalt zelf wanneer de pensioenuitkering moet ingaan en voor hoe lang u de uitkering wilt ontvangen. Een alternatief is een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling.

Fiscale oudedagsreserve
Als IB-ondernemer of zzp’er kunt u ook een deel van de winst reserveren voor uw oude dag via de fiscale oudedagsreserve (for). Dit bedrag wordt op de balans vermeld als reservering. De toevoeging aan de reserve is een percentage van de winst die u als ondernemer in Nederland hebt behaald – voor 2017: 9,8% van de winst – tot maximaal € 8.946. Over dit deel van de winst dat u toevoegt aan de oudedagsreserve, krijgt u uitstel van belastingheffing. U kunt elk jaar een toevoeging doen, maar dit is niet verplicht. Om een percentage van de winst toe te voegen aan de for moet u ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en moet u voldoen aan het urencriterium.

VERSTERKING INNOVATIEKRACHT

De MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) en de innovatiekredieten voor het MKB worden uitgebreid. Voorts komt er € 200 miljoen per jaar extra beschikbaar voor toegepast onderzoek en wil de overheid als ‘launching customer’ innovaties gaan aanjagen. Dit betekent dat zij meer gebruik gaat maken van de Small Business Innovation Research Regeling (SBIR).

Haalbaarheidsonderzoek
De Small Business Innovation Research Regeling (SBIR) is een competitie waarbij ondernemingen met de beste offertes een opdracht krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek. Alle ministeries en andere aanbestedende diensten kunnen een SBIR uitschrijven. Deze zogeheten SBIR-oproepen staan open voor alle bedrijven in de EU, ongeacht grootte. Nederlandse bedrijven kunnen ook inschrijven op tenders in andere Europese landen.

Drie fasen
Een SBIR-traject omvat drie fasen:
1. Haalbaarheidsonderzoek;
2. Toegepast onderzoek en ontwikkeling;
3. Marktrijp maken
De hoogte van de vergoeding is het offertebedrag, dit moet lager zijn dan het maximumbedrag en marktconform. Bedrijven kunnen niet in fase 2 instromen als niet aan fase 1 is voldaan.
Fase e3 komt niet in aanmerking voor overheidsfinanciering. De benodigde documenten zijn te vinden op www.rvo.nl.

SCHOOLVAKANTIES 2018

Kerstvakantie
Heel Nederland: 23 december 2017 t/m 7 januari 2018

Voorjaarsvakantie
Regio Zuid: 17 februari t/m 25 februari
Regio midden en noord: 24 februari t/m 4 maart
Carnaval is in 2018 van 11 t/m 13 februari. Veel scholen in Limburg en Noord-Brabant kiezen ervoor om de voorjaarsvakantie hiervoor te vervroegen.

Meivakantie
Heel Nederland: 28 april t/m 6 mei

Zomervakantie
Regio noord: 21 juli t/m 2 september
Regio midden: 14 juli t/m 26 augustus
Regio zuid: 7 juli t/m 19 augustus

Herfstvakantie
Regio zuid: 13 oktober t/m 21 oktober
Regio midden en noord: 20 oktober t/m 28 oktober

ONDERNEMERS MET SCHULDEN

Ondernemers met schulden kunnen hulp zoeken bij de gemeente. Wanneer sprake is van een levensvatbaar bedrijf en de ondernemer voldoet aan de voorwaarden, kan het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) worden ingezet. Voor meer informatie over de mogelijkheden die de gemeente heeft om ondernemers met schulden te helpen, heeft Divosa de werkwijzer “Dienstverlening voor zelfstandigen met schulden inrichten” (te vinden op: www.divosa.nl/publicaties) ontwikkeld.

VROEGFASEFINANCIERING

Bij innovatie is de stap van een idee naar de aanvang van echte productontwikkeling cruciaal. Voor het bestaande mkb wordt deze fase de vernieuwingsfase genoemd. Om het proces van planfase tot startfase kracht bij te zetten heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Vroegfasefinanciering (VFF) ontwikkeld. RVO.nl verzorgt de uitvoering voor mkb-ondernemers en innovatieve starters. De VFF is een lening waarmee aanvragers kunnen onderzoeken of hun idee kans van slagen heeft op de markt. De lening en de hierop berekende rente (4,87% per 1 september 2017) moeten worden terugbetaald. Kijk voor meer informatie op rvo.nl

DE WWZ KRIJGT EEN FACELIFT

De Wet werk en zekerheid (Wwz) is nog geen drie jaar oud, maar gaat als het aan het nieuwe kabinet ligt weer op de schop. Met de Wwz ging het ontslagrecht op de schop en kregen werknemers met tijdelijke contracten eerder een vast contract. In de praktijk blijkt de Wwz ontslag te bemoeilijken, waardoor werkgevers extra huiverig zijn om contracten voor onbepaalde tijd aan te gaan. Dit zijn de plannen:

Nieuw: Cumulatiegrond
In situaties waarbij de afzonderlijke gedragingen onvoldoende wettelijke grondslag bieden voor ontslag, maar de problemen zich opstapelen, kan de rechter de afweging maken of ontslag gerechtvaardigd is op basis van de cumulatie van omstandigheden genoemd in de verschillende gronden. Denk bijvoorbeeld aan verwijtbaar handelen gecombineerd met disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie.
De rechter krijgt meer ruimte om een extra vergoeding toe te kennen van maximaal de helft van de transitievergoeding (bovenop de al bestaande transitievergoeding). De rechter krijgt ook ruimere mogelijkheden om scholingskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding. In de Kamer liggen bovendien al twee voorstellen:
• Werkgevers krijgen compensatie voor de verschuldigde transitievergoeding bij ontslag van een werknemer wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
• Geen transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als een cao-regeling van toepassing is.

Elkaar opvolgende contracten
De periode waarna elkaar opeenvolgende tijdelijke contracten overgaan in een contract voor onbepaalde tijd, wordt verlengd van twee naar drie jaar. Voor opvolgende contracten gaat de teller weer ‘op nul ‘als tussen de twee contracten een periode van zes maanden zit, maar er komt ruimte om binnen een sector af te wijken van deze hoofdregel. Dit is al zo voor seizoensarbeid en wordt nu verruimd naar ander terugkerend tijdelijk werk dat ten hoogste gedurende een periode van negen maanden kan worden verricht. Het is aan de sociale partners om dit vast te leggen in afspraken.

Verruiming proeftijd
Als u als werkgever direct – als eerste contract – een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt, wordt de proeftijd verruimd naar vijf maanden. Voor meerjaarscontracten (meer dan 2 jaar) wordt de proeftijd drie maanden.

Als u als werkgever direct – als eerste contract – een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt, wordt de proeftijd verruimd naar vijf maanden. Voor meerjaarscontracten (meer dan 2 jaar) wordt de proeftijd drie maanden.

TARIEF INNOVATIEBOX OMHOOG

Het nieuwe kabinet wil het tarief van de innovatiebox in de vennootschapsbelasting optrekken van 5% naar 7%. Volgens doorrekening van het Centraal Planbureau levert dit ondernemingen een lastenverzwaring van 0,1 miljard euro op.

Zelf voortbrengen
De innovatiebox is bestemd voor ondernemingen die zich bezighouden met innovatieve projecten voor immateriële activa. Om in aanmerking te komen voor de regeling is vereist dat zij deze immateriële activa zélf voortbrengen. Bovendien moet voor deze activa een octrooi of S&O-verklaring zijn ontvangen. De innovatiebox geldt niet voor merken, logo’s en marketinginstrumenten. De winst die uit de innovatie voortkomt moet in belangrijke mate (dat is ten minste 30%) voortvloeien uit het verleende octrooi.

De zes heffingskortingen
De werkbonus vervalt per 1 januari 2018. De loonheffingkorting bestaat hieronder vanaf komend jaar uit zes heffingskortingen, waarmee u als werkgever rekening moet houden bij de inhouding van loonbelasting/premie volksverzekeringen op het loon. Het gaat om de:
• Algemene heffingskorting
• Arbeidskorting
• Ouderenkorting
• Alleenstaande-ouderenkorting
• Jonggehandicaptenkorting
• Levensloopverlofkorting

WIJZIGING HUWELIJKSVERMOGENSRECHT

Vanaf 1 januari 2018 is trouwen in algehele gemeenschap van goederen niet meer de standaard van het huwelijksvermogensrecht. Maar liefst 180 jaar was u automatisch in gemeenschap van goederen gehuwd, als u geen keuze maakte. Alle bezittingen zijn bij algemene gemeenschap van goederen gezamenlijk bezit. Schuldeisers kunnen zich op de bezittingen van beide partners verhalen. Dat is een probleem als u als zelfstandige schulden maakt in de onderneming. Bij een echtscheiding hebben beide partners ieder recht op de helft. Ook dit kan tot onbedoelde consequenties hebben voor de onderneming.

Beperkt gemeenschap van goederen
Vanaf 1 januari 2018 geldt als u zonder huwelijkse voorwaarden trouwt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Alleen het vermogen dat u tijdens het huwelijk opbouwt, is van u samen. Schulden of bezittingen van vóór uw huwelijk vallen buiten de boedel. Schenkingen, giften en erfenissen zijn van de partner die deze krijgt, ook als is er geen uitsluitingsclausule opgenomen in de schenking of erfenis.

EXTRA BELASTINGTIPS

• Kleine ondernemingsregeling (KOR): als u als ondernemer minder dan € 1.883 aan BTW moet afdragen, kunt u mogelijk de kleine ondernemersregeling (KOR) toepassen. In dat geval krijgt u een belastingvermindering of hoeft u misschien helemaal geen btw te betalen.
• Bewaarplicht: U bent verplicht om uw administratie minimaal zeven jaar te bewaren. In sommige situaties is de bewaartermijn echter langer, bijvoorbeeld bij onroerende zaken waarvoor een herzieningstermijn van tien jaar geldt.
• Meewerkende partner: dan zijn er drie mogelijkheden om de arbeid te belonen:
– De meerwerkaftrek is een aftrekpost, gelijk aan een percentage van de winst. Het percentage hangt af van het aantal uren dat uw partner meewerkt.
– U geeft een arbeidsbeloning. Deze is aftrekbaar bij uw onderneming en belast bij uw partner. Als de beloning niet hoger is dan € 5.000, is de arbeidsbeloning niet aftrekbaar van de winst, maar ook net belasting bij uw partner.
– Uw partner treedt toe tot de onderneming.
Als wordt voldaan aan de ondernemerscriteria (urencriterium), heeft uw partner recht op zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en andere voordelen.

Cookieinstellingen