Garnalenvissers blij met verbod op pulsvisserij

Foto: Archief DeMarneNieuws

ZOUTKAMP –  De garnalenvissers van Zoutkamp zijn voorstander van het afschaffen van de pulsvisserij. Staat de Nederlandse visserijwereld op z’n achterpoten vanwege het dreigende Europese verbod op het vissen met stroomstoten, de garnalenvissers zijn al jaren gekant tegen deze manier van vissen vanwege de bedreiging van de garnalenstand.

De techniek van pulsvissen komt neer op het over de bodem slepen van stroomdraadjes. Vissen krijgen een elektrische schok van deze draadjes en drijven dan het boven hangend net in. Deze techniek is bij uitstek geschikt voor het vangen van bodemvissen. Het voordeel zou zijn dat met deze techniek niet met verzwaarde netten over de bodem wordt geschuurd, met verstoring van de zeebodem als gevolg.  In Nederland zijn bij wijze van proef zo’n tachtig schepen met pulsnetten uitgerust. Er is miljoenen in geïnvesteerd. In het Europees parlement is een sterke lobby ontbrand met name vanuit Frankrijk om de pulsvisserij te verbieden.

De Groninger garnalenvissers vrezen dat het pulsvissen in dieper water lijdt tot vermindering van de garnalenstand. Het diepere water is de kraamkamer van de garnalen. De pulsvisserij zou de garnalen daar verjagen en dus de voortplanting in gevaar brengen.

Reacties