Woensdag: Cleerdin-dag: Code Rood

Foto: Berto Merx

Op woensdag, de oude gehaktdag, zal  Mädi Cleerdin, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente De Marne, maandelijks op het toetsenbord rammen om op geheel eigen wijze haar visie op de werkelijkheid te geven. Vandaag de eerste aflevering.

Code Rood

Het nieuwe jaar 2018 is nog maar net begonnen, de jaarwisseling is in De Marne rustig verlopen.

Op 8 januari schudt de Provincie Groningen opnieuw vanwege een aardbeving.  Deze keer ligt het epicentrum in Zeerijp gemeente Loppersum, een aardbeving met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter, die ook in De Marne voelbaar was.

De schrik is groot in Zeerijp, voor vele Groningers komt de klap keihard aan, angst, hoeveel schade hebben we, kan ik nog veilig wonen én wordt alle schade vergoed?

Code rood, het hoogste alarmeringsniveau wordt door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) afgegeven.

Juridisch geneuzel moet stoppen volgens de Nationale Ombudsman. Na een bezoek aan het aardbevingsgebied, in Appingedam sprak hij met gedupeerden, de versterking van de woningen komt te traag op gang is zijn constatering. De Nederlands Staat moet zorgdragen voor de veiligheid van alle inwoners uit het gebied.

Het geduld is op, het lange wachten op een nieuw schadeprotocol, Groningers zijn het zat.

Minister Wiebes, verantwoordelijk minister van Economische Zaken en Klimaat, staat onder druk.

Commissaris van de Koning René Paas verzoekt het nieuwe kabinet met klem vaart te maken met het schadeprotocol. Groningse bestuurders willen de komende periode duidelijkheid. Bestuurders trekken gezamenlijk op, schouder aan schouder opkomen voor de gedupeerden in het aardbevingsgebied, ze staan wederom klaar om in overleg te gaan over het nieuwe schadeprotocol.

Het Staatstoezicht op de Mijnen is overduidelijk: de gasproductie moet worden verminderd.

De gaskraan moet dicht, wingewest, gasbingo, onmacht, geen vertrouwen meer in de NAM en de  overheid ……….

En dan de excuses aan de Groningers van premier Rutte in Buitenhof.

Het staat als een paal boven water: De gaswinning in Groningen moet en zal veel verder omlaag worden gebracht. Schade moet zonder gezeur worden vergoed, hoe dan ook!

De menselijke maat moet altijd bovenaan staan, er is genoeg geleden én gestreden, het kan niet zo zijn dat er excuus wordt aangeboden aan de Groningers waarna vervolgens het getreuzel en juridisch geneuzel gewoon verder gaat.

Groningen verdient een veilige toekomst en perspectief voor de provincie. Groningen heeft haar “steentje” aan de economische vooruitgang van Nederland bijgedragen, het is meer dan terecht dat Den Haag de provincie Groningen nu economische impulsen geeft die jongeren werkgelegenheid biedt.

Mädi Cleerdin (fractievoorzitter PvdA De Marne)

 

 

Reacties