Orpheus-icoon Jans Huizenga overleden

Foto: DeMarneNieuws

EENRUM – Iedereen keek al weer uit naar zondagmiddag; het kerstconcert van Orpheus in de Nederlands Hervormde kerk. Traditioneel met een kerstvertelling van ere-lid Jans Huizenga. Vandaag zou zijn laatste keer zijn, maar zover mocht het niet meer komen. Jans Huizenga overleed vannacht in het ziekenhuis, waar hij gisteren met een hersenbloeding was opgenomen.

Vorig jaar werd Jans nog gehuldigd tijdens het kerstconcert. Hij was toen maar liefst 70 jaar lid van Orpheus. Zijn Orpheus. De muziekvereniging waar hij in die 70 jaar onvoorstelbaar veel voor heeft betekend. Zo was hij jarenlang secretaris, gaf hij les aan jongere leden, haalde hij oud papier op en speelt hij tot op de dag van vandaag nog op de sopraansaxofoon. Ook las hij jarenlang een kerstverhaal voor tijdens het kerstconcert. Verhalen die hij steevast zelf uitzocht en die soms op het randje van het betamelijke waren, maar die daardoor wel voor enorme hilariteit zorgden bij het Eenrumer publiek.

Het erelidmaatschap van Orpheus was in dat licht natuurlijk maar een bescheiden bekroning op die bijzondere en lange periode. Voor zover bekend is Huizenga de enige die een 70-jarig lidmaatschap bij Orpheus mocht vieren.

Jans Huizenga, met naast hem Orpheus-voorzitter Joke van der Mark

Vorig jaar sprak hij nog de woorden: “Ik stop as ‘k de bouln in ’t honderd joag! Zover is het helaas niet gekomen. Jans Huizenga werd 83 jaar.

 

Het kerstconcert is afgelast.

 

Cookieinstellingen