Voorbereidingen TREKfestival 2016 van start

Foto: Trekfestival

“Kom er bij. Je mag nog meedoen!” Met die woorden ontvangt Riemke uit Mensingeweer de circa vijftig belangstellenden die op de TREK Baltsmiddag in Zoutkamp zijn afgekomen. Voor hen verzorgt ze een korte introductie ‘lichter lopen’.

Belevenis

En inderdaad. Terwijl de wolken zich samenpakken boven het vissersdorp, zetten de TREKfestivaldeelnemers in spe koers richting het dorpscentrum, waar een parcours is uitgezet. Op elk van de zes locaties die de wandelaars aandoen valt iets te beleven. Zo raken de pioniers op de ZK4 in een storm verzeild, worden hen in de ijssalon liedjes in Bilts dialect voorgeschoteld, leggen ze hun creatieve ei in Galerie Bakerstreet en bezoeken ze poppentheater EyaPopeyaStip dat tijdelijk dienst doet als groot vogelnest. Na het uitvliegen brengt een sloep van het Visserijmuseum ze naar de sloepenloods, waar een warm welkom met onder meer harpmuziek wacht.

Ondernemers

Trekvogels baltsen om soortgenoten aan te trekken. Dat doen ze onder andere door zang en dans. De TREK Baltsmiddag is bedoeld om de aandacht van kleine toeristische ondernemers uit de gemeenten De Marne, Kollumerland en Dongeradeel te trekken. De organisatie van TREK, het festival rondom het Lauwersmeer dat in 2016 zijn tweede editie beleeft, wil hen verleiden om festivaldeelnemer te worden. Er wordt gezocht naar 30 mensen die tijdens het festivalweekend op 2 en 3 april de eigen ‘achtertuin’ als festivallocatie willen inrichten.

Naar aanleiding van de Baltsmiddag op 1 december hebben ruim twintig ondernemers zich aangemeld. In de wintermaanden zullen zij, samen met TREK, nadenken over een passende festivalprogrammering. Dit gebeurt tijdens zes bijeenkomsten, zogenaamde ‘broedplaatsen’, waar de dertig participanten zich buigen over zaken als promotie, facilitering, bewegwijzering, gemeentelijke vergunningen en de betekenis van samen optrekken. Het delen van kennis, netwerk, kunde en spullen staat daarbij centraal.

Non-profitspelers

Nieuw is dat drie grote regionale non-profitspelers zich bij het TREKfestival hebben aangesloten. Staatsbosbeheer, Waddenzeewerelderfgoed en Slow Food Noord-Nederland hebben de samenwerking met TREK gezocht en besloten zich als partner aan het festival te verbinden. Dit betekent dat ze een actieve rol gaan vervullen bij de inrichting van de broedplaatsen. En een substantiële bijdrage leveren aan de totstandkoming van het uiteindelijke festival. Mede door hun inbreng wordt het mogelijk drie themaroutes door het gebied in te richten: een ‘Wadroute’, een ‘Meer route’ en een route rond het thema ‘Akker’.

Lauwersmeergebied op de kaart

Dankzij het TREKfestival wordt het Lauwersmeergebied op 2 en 3 april 2016 weer op de kaart gezet. Samen realiseren de betrokken partijen aan het begin van het toeristisch seizoen een Trek Erop UITmarkt. Op 15 december troffen de deelnemers van TREK 2016 elkaar voor het eerst tijdens een broedplaatsbijeenkomst bij Waddenfun Adventure Park in Wehe-den Hoorn. Eigenaar Siegrid, die tijdens de eerste editie van TREK op haar terrein de Grauwe Kiekendief centraal stelde, doet voor de tweede keer mee. Dinsdag is zij, samen met maximaal 29 anderen, begonnen met de inrichting van een van de drie festivalroutes die bezoekers elk langs 10 locaties zullen voeren. Het betreft slechts een kleine greep uit het aantal bijzondere plekken dat het gebied rijk is. Mede daarom heeft TREK de ambitie om komende jaren door te groeien. Onder meer door uitbreiding van het aantal deelnemende gemeentes. De organisatie hoopt dat in 2019 vijf gemeentes het TREKfestival zullen hebben omarmd. Aansluiting door ondernemers van Schiermonnikoog behoort uiteraard tot een van de mogelijkheden.

Cookieinstellingen