Gaswinning terug naar 27 miljard kuub

Minister Kamp heeft vandaag zijn besluit bekendgemaakt om de gaswinning voor het gasjaar 2015-2016 tot 27 miljard kuub te beperken.

Dat is conform de eis van Raad van State. Kamp gaat daarbij uit van een normaal temperatuurverloop. In geval van een strenge winter mag de productie stijgen tot 33 miljard kuub.

Provinciale Staten meldt in een reactie dat plafond aan de hoge kant te vinden. ‘Wij constateren dat de minister met zijn besluit van 18 december 2015 in basis de uitspraak van de voorlopige voorziening van 11 november van de RvS volgt. In die zin heeft de minister geen verdere stappen omlaag gemaakt. Stappen die naar ons inzien wel nodig zijn en die wij bevestigd zien in de opvatting van het Staatstoezicht op de Mijnen in haar advies vdat een lagere winning betekent dat er minder bevingen en minder zware bevingen zullen optreden.

Mileudefensie drukt zich wat straffer uit. Het gasbesluit is volgens hen een klap in het gezicht van de Groningers. ‘Het besluit van minister Kamp dat de gaswinning in Groningen dit gasjaar niet verder wordt verlaagd dan de 27 miljard kunieke meter, waartoe in november dit jaar al was besloten, is een klap in het gezicht van de Groningers en onbegrijpelijk na het historische klimaatakkoord in Parijs. De aardbevingen in Groningen gaan met dit niveau van gaswinning onverminderd door met grote schade tot gevolg en onacceptabele risico’s voor de Groningers. Wel positief is het dat Kamp duidelijk aangeeft dat uiteindelijk de gaswinning naar nul moet, al gaat dat wat Milieudefensie betreft niet snel genoeg. Milieudefensie overweegt opnieuw naar de rechter te stappen om dit besluit aan te vechten en roept alle Groningers op op 15 januari mee te lopen in een demonstratieve fakkeltocht die samen met de Groninger Bodem Beweging (GBB) wordt georganiseerd.

Die GBB noemt het gasbesluit en het daarbij behorende meerjarenprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen ‘een tombola van gemiste kansen.’Het Meerjarenprogamma (MJP) zit gevangen in kaders die door minister Kamp zijn vastgesteld. Met die kaders is de GBB het absoluut oneens, omdat het de acceptatie van het MJP door burgers beperkt en daarmee een succesvolle uitvoering van het MJP frustreet. En ook averechts werkt op het herstel van vertrouwen. Dat de NAM bij alle regelingen die met bewoners en gemeenten moeten worden getroffen aan de touwtjes blijft trekken, is voor bewoners onverteerbaar. En in het bijzonder dat de NAM de uitvoering van herstel en versterking meebepaalt.’

De GGB ziet positieve punten in de komst van een arbiter bij patstellingen en de komst van een burgersteunpunt.

Cookieinstellingen