Financiële tips en adviezen op DeMarneNieuws

Foto: Veldman & Van Dijk

Roel Venema van Veldman en Van Dijk te Leens zal maandelijks financiële tips en adviezen op DeMarneNieuws plaatsen. Doe uw voordeel er mee!!

MKB-EXPORTPRIJS

Het Oranje Handelsmissiefonds steunt ondernemers om succesvolle stappen te zetten in het buitenland. Jaarlijks maken tien ondernemers kans op hulp bij het veroveren van een nieuwe buitenlandse markt. De tien winnaars krijgen ondersteuning van ING, KLM, MKB-Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken (via RVO.nl) bij het realiseren van hun internationale ambities.

Winnaars gaan mee op handelsmissie, bezoeken internationale beurzen en krijgen een-op-een hulp van de Nederlandse ambassade bij het vinden van de juiste buitenlandse contacten. Zowel ondernemers die reeds succesvol zijn in meerdere landen, als ondernemers die pas hun eerste stap zetten in het buitenland, maken kans om te winnen.

Onder de winnaars van de afgelopen twee jaar bevonden zich onder meer Tony’s Chocolonely, Patta en Doppper. U kunt inschrijven tot vrijdag 6 oktober 2017 via ohmf.nl

‘REGELS DEELPLATFORMS NODIG’

Overheden moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor burgers die hun diensten aanbieden via platformen als Airbnb en Uber en reguliere aanbieders zoals hotels, restaurants, schoonmaakbedrijven en taxicentrales. Dit constateert het Rathenau Instituut in het rapport ‘Eerlijk delen’. Het ontbreekt aan beleid dat de positieve effecten stimuleert en de negatieve effecten beperkt. Onderzoeker Koen Frenken in het FD: “De particuliere verhuurders of koks betalen geen belasting, werken zonder vergunningen of creëren overlast”.

De deeleconomie genereert werkgelegenheid, stimuleert ondernemerschap en innoveert bestaande sectoren. Een keerzijde is de hinder. Deelplatformen hebben de natuurlijke neiging zich te ontwikkelen tot monopolie, constateren de onderzoekers. Ze zetten daarbij publieke waarden onder druk, zoals consumentenbescherming, openbare orde en privacy. Deze maatschappelijke belangen dienen beter beschermd te worden, voordat de platforms in hun sector te dominant zijn, waarschuwt het Rathenau Instituut. Het instituut acht met name betere consumentenbescherming nodig.

FISCUS STOPT MET INFO SNELWEGCAMERA’S

De belastingdienst stopt met het gebruik van gegevens van snelwegcamera’s met nummerplaatherkenning. De Hoge Raad bepaalde in februari dat de Belastingdienst de gegevens niet mag gebruiken voor het controleren van het privégebruik van auto’s van de zaak of voor controles voor de motorrijtuigenbelasting. Volgens de rechter vormt het gebruik van de gegevens van de camera’s voor fiscale controle een inbreuk op het privéleven, zonder voldoende wettelijke basis.

VERPLICHT PENSIOEN ZZP-SCHILDERS

Zelfstandigen Bouw en pensioenfonds BPF liggen op ramkoers over het verplichte pensioen voor zelfstandige schilders zonder personeel. Zelfstandigen Bouw en zzp-organisaties verzetten zich tegen de verplichte pensioendeelname. Deze is in strijd met de Mededingingswet, menen zij. Zzp’ers moeten zowel het  werkgeversdeel als het werknemersdeel betalen. Het pensioenfonds wijst erop dat de verplichtstelling is goedgekeurd door het ministerie van Sociale Zaken.

KVK EN CBS LANCEREN LOCATIESCAN

Het succes van een (nieuwe) vestiging hangt voor een belangrijk deel af van de locatie waar u uw onderneming gaat vestigen. Banken en/of financiers willen graag een gedegen onderbouwing van de bezoekersstromen, concurrentie etc. Met de nieuwe, online Locatiescan van de KvK en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunt u zich snel en eenvoudig oriënteren op de beoogde vestigingsplaats.

U krijgt cijfers over de bevolking (leeftijdsopbouw, huishoudensamenstelling, gemiddelde inkomen etc.), de concurrentie op de locatie die u op het oog heeft en de overlevingskansen van ondernemingen na 1 tot 5 jaar. U kunt ook meerdere locaties met elkaar vergelijken. De data zijn afkomstig van de meest recente cijfers uit het KvK-handelsregister en de CBS-bevolkingsgegevens.

VIER OP DE TIEN IB-ONDERNEMERS LEUNEN OP ONDERNEMERSAFTREK

Startersregelingen werken drempelverlagend en stimuleren daarmee het ondernemerschap in Nederland, maar leiden niet tot een hogere overlevingskans voor startende ondernemers, blijkt uit analyse van fiscale ondernemersregelingen door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Van de IB-ondernemers haalt 40% een dusdanig laag inkomen uit de onderneming, dat ze niet of nauwelijks belasting betalen. Onder zzp’ers gaat het om bijna de helft van de mensen. Het is twijfelachtig of deze groep bijdraagt aan het verhogen van economische groei, dynamiek en werkgelegenheid, stellen de onderzoekers.

De gemiddelde winst van een IB-ondernemer bedroeg in 2014 ruim € 36.000. Onder de ondernemers die aan het urencriterium – van 1.225 uur per jaar – voldoen is de gemiddelde winst ruim € 41.000. De meer winstgevende ondernemers zijn minder afhankelijk van de fiscale ondernemersregelingen, constateren de onderzoekers. Het effect van fiscale ondernemersregelingen op de marge is voor deze groep dusdanig klein dat het geen reden is om te blijven ondernemen.

ONTSLAG MET WEDERZIJDS GOEDVINDEN

Zeven van de tien ontslagen vindt plaats ‘met wederzijds goedvinden’. De gang naar de kantonrechter of UWV is juist afgenomen. Het totale aantal ontslagen lijkt sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid in 2015 niet gedaald. De meeste werkgevers geven aan dat zij werknemers met vaste contracten niet eerder of later ontslaan door de nieuwe ontslagregels in de Wwz. In de periode 2015-2016 zijn naar schatting 225.000 ontslagzaken geweest, blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek.

Transitievergoeding

In vier van de vijf ontslaggevallen met wederzijds goedvinden (79%) wordt een beëindigingsvergoeding uitgekeerd. De wettelijke transitievergoeding is het belangrijkste uitgangspunt voor de hoogte van deze vergoeding (in 46 procent van de gevallen), maar het bedrag wordt ook regelmatig bepaald op basis van een onderlinge afspraak of individueel maatwerk (in 35 procent van de gevallen).

Naast de ontslagvergoeding ontvangen ontslagen werknemers vaak nog andere vergoedingen, zoals een tegemoetkoming in de kosten van outplacement, cursussen of loonsuppletie. Gemiddeld ontvangt een ontslagen werknemer aan vergoedingen een bedrag van 0,57 keer het bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. De gemiddelde kosten van een ontslagzaak met wederzijds goedvinden bedragen € 23.946. Ongeveer de helft van dit bedrag bestaat uit eenmalige vergoedingen aan de ontslagen werknemer. De kosten van een ontslagprocedure bedragen gemiddeld € 4.770.

Cookieinstellingen