Monstertocht voor McDonalds Kinderfonds

Vierhuizen, woensdag 21 juni – Op tafel liggen de fietsshirts en bidons te wachten, te wachten op zaterdag 12.00 uur. Dan begint het team van Geert Jan Duisterwinkel aan de monstertocht in Utrecht van 500 kilometer.

Ter sponsoring van het Ronald McDonald Kinderfonds. En speciaal voor Lennard Luth, wier ouders 151 dagen van het Ronald McDonald Huis in Groningen gebruik hebben gemaakt.

Het is druk op de boerderij in Vierhuizen. Caren Duisterwinkel en een van de fietsers zijn nog bezig met de voorbereidingen van de tocht. Eigenlijk moet Geert Jan nog op het land bezig en de pieper van de reddingsbrigade in Lauwersoog geeft een signaal.

Het team rond de Vierhuister is er klaar voor. De 7.000 euro aan startgeld is betaald. Dat bedrag is de sponsoring die een team voor het McDonald’s Fonds van te voren moet betalen voor deelname. ‘Ik heb een vriend nog vanuit de tijd van de kleuterschool. Zijn zoontje Lennard van 7 jaar kreeg buikkanker. Zijn ouders hebben ontzettend veel steun gehad van het opvanghuis van het Kinderfonds. Op een bepaald moment krijg je voor jezelf de vraag: kan ik wat doen voor mijn vriend en zijn zoon?’ En dan is het idee geboren om de sponsortocht te gaan rijden. Met het team Ride4Lennard.

Geert Jan fietst bij de toerclub in Bedum, ons kent ons en ook nog anderen en hup, daar heb je een team van 10 rijders bij elkaar. Met hetzelfde ons-kent-ons is de sponsoring bij elkaar gekregen. En dan moeten ze nog in 24 uur 500 kilometer er door jagen.

De tien rijders weten zich omringd door 12, 13 begeleiders. ‘Ook de opa van Lennard rijdt in een begeleidersbusje. We hebben twee fysiotherapeuten bij ons. Het zal wel goed gaan. We mogen in etappes rijden. Nou ja, ik heb nog nooit een hele nacht doorgefietst. We zien wel,’ zegt hij optimistisch.

De shirt met Ride4Lennard erop, ze zitten nog ongeschonden in het plastic zakje. Zondag om 12.00 zullen ze naar zweet ruiken, met witte vlekken van het zout, als een schimmel. Rijden mannen en vrouwen, voor Lennard.

Tekst: Berto Merx

 

Cookieinstellingen