Nieuw ‘kopstuk’ grenspaal Ulrum-Leens

Vanmiddag is de grenspaal Ulrum-Leens weer voorzien van een nieuw “kopstuk”. Het oude “kopstuk” is binnenkort te bewonderen in Schatkoamer Ollerom.

Wethouder Kor Berghuis was er namens de gemeente, maar een officiële onthulling was het niet en dus ook geen toespraken !

Officieel persbericht van Stichting Zeldenrust;

Op de grens van de vroegere gemeenten Leens en Ulrum staat aan de oostzijde van buurtschap de Houw een bijzondere grenspaal. Deze paal is een oude schandkaak die in de 18e eeuw in Leens op de hoek van de Hoofdstraat en de Wilhelminastraat was geplaatst, tegenover het vroegere Rechthuis.

Een schandkaak is een paal waar veroordeelde personen aan vast werden gebonden. Zo kon iedereen zien dat ze iets verkeerds hadden gedaan. Deze barbaarse vorm van straffen werd in de Franse tijd (1795-1813) afgeschaft. De paal werd verwijderd en zou daarna een tijd op het kerkhof van Leens, rond de Petruskerk, hebben gelegen.

In 1839 liet H. Bazuin, die van 1832 tot 1846 burgemeester was van de gemeente Ulrum, de paal plaatsen op de grens tussen Leens en Ulrum ter vervanging van een vroegere grenspaal.

Op de paal is een gedicht te lezen dat verwijst naar de vroegere functie van de paal;

‘k ben hier geplaatst

Aanschouw mij niet

Als strafpaal

Maar als een limiet.

De grenspaal is in de loop der jaren een beetje scheef gezakt. De houten betimmering onder de sierlijst, waarop het gedicht en de plaatsnamen Leens en Ulrum zij weer gegeven, waren ernstig aangetast door rot.

Om de grenspaal voort het nageslacht te bewaren, was grondig herstel gewenst. Omdat de gemeente De Marne, eigenaar van de grenspaal, geen geld beschikbaar kon stellen, heeft Stichting Zeldenrust aangeboden de restauratiekosten voor haar rekening te nemen. Deze hebben ongeveer €5.000 bedragen.

De houten kroonlijst is in originele vorm teruggebracht door antiekrestaurateur T. Top uit Kruisweg. Het schilderwerk is verzorgd door schildersbedrijf De Vries uit Wehe-den Hoorn en de koperen afdichting aan de bovenzijde is aangebracht door installatieservice Zijlstra uit Leens.

Stichting Zeldenrust 

Stichting Zeldenrust beheert de nalatenschap van de in 2004 overleden Abelina Zeldenrust, die in Leens heeft gewoond.

Haar nalatenschap mag alleen worden gebruikt voor het (mee)financieren van culturele doeleinden in de gemeente de Marne.

In het verleden heeft Stichting Zeldenrust onder andere bijgedragen aan de restauratie van de toren van de Petruskerk in Leens, de restauratie van de Mariakapel op de Katholieke begraafplaats in Wehe-den Hoorn en enkele ander culturele objecten in gemeente de Marne.

 

Foto’s: Anita Hummel

Cookieinstellingen