Sietze de Vries breekt met allepsalmen.nl lans voor improvisatieambacht

Foto: allepsalmen.nl

Improviseren over alle psalmen op Groningse orgels, waarbij het Hinszorgel van de Petruskerk in Leens een prominente plek krijgt. Dat is de opzet van allepsalmen.nl.

Op de site staan inmiddels zestien video’s met elk een improvisatie over één psalm, gespeeld door Sietze de Vries. Vijftien in Leens en één in Uithuizen. De Vries is, als artistiek leider van de Stichting Hinszorgel Leens, de bedenker van het project. „Het is een van mijn taken om het Hinszorgel uit 1734 beter op de kaart te zetten. Allepsalmen.nl is een van de manieren om dit te realiseren. Daarnaast laat ik graag andere Groningse orgels horen en breek ik een lans voor de psalmen en voor het improvisatieambacht.”

Vrijdagavond 12 mei (aanvang 20.00 uur) geven de Sietze de Vries en Hans Pors in de Bethelkerk van de gereformeerde gemeente in Bodegraven een improvisatieconcert. Laatstgenoemde is organist van deze kerk. De opbrengst van de collecte gaat naar allepsalmen.nl. De Vries: „We zijn voor de realisatie van het project afhankelijk van giften.”

De organist verdient naar eigen zeggen niets aan het project. Het geld gaat naar de professionele camera- en geluidsmensen die de video’s maken. „Zodra er bij de Stichting Hinszorgel Leens weer voldoende geld voor allepsalmen.nl op de rekening staat, laat ik een nieuwe video monteren. Wat het realiseren van een video kost, weet ik niet. Ter indicatie: één minuut film kost minstens een uur montagetijd. Daar komen de kosten van de opnamen nog bij.”

Wie 150 euro stort, mag zelf aangeven over welke psalm de Groningse organist moet improviseren. Dit verzoek krijgt voorrang. Desgewenst kan bij het verzoek onder andere worden aangegeven welke stijl of registraties de voorkeur hebben. „Mede dankzij dergelijke verzoeken improviseerde ik niet alleen in een barokke, maar ook in een gematigd moderne stijl. Er ligt nog een aanvraag voor een romantische stijl.”

Het project startte begin 2015. Jaarlijks plant De Vries twee opnamedagen, waarbij hij over zes à zeven psalmen improviseert. Waar haalt de organist zijn inspiratie vandaan? „Ik bereid niets voor. Als ik achter een mooi orgel zit, komen de ideeën vanzelf. Het eindresultaat hangt van het moment af. Natuurlijk heb ik mijn eigen improvisatiestijl. Daarbinnen probeer ik diversiteit aan te brengen.”

Allepsalmen.nl voorziet in een behoefte, merkt de initiatiefnemer. „Dat mensen van de improvisaties genieten, blijkt uit de vele leuke reacties. Daarnaast reiken sommigen ideeën aan.” De Vries heeft nog meer plannen dan enkel improvisaties over psalmen vastleggen. Hij noemt onder andere video’s met korte workshops over improvisatie en video’s waarin hij een rondleiding geeft door de orgels die hij bespeelt.

De organist uit Niezijl verheugt zich op het concert in Bodegraven. „Reil heeft daar een inspirerend orgel in Van Damstijl gerealiseerd. Tussen de improvisaties door vertel ik het nodige over de kerktoonsoorten en over de psalmen. Ik hoop dat mede dankzij allepsalmen.nl de psalmen gezongen blijven worden.”

Cookieinstellingen