Burgemeester plant beukje als symbool van herstel relatie

Een eenvoudige nog stakige beuk planten, het lijkt eenvoudig. Maar de rode beuk die Burgemeester Koos Wiersma donderdagmiddag op het landgoed Verhildersum  met aarde afdekte, is getekend door symboolwaarde.

Het verhaal achter het drie jaar oude rode beukje is een mooi relatieverhaal. Ter gelegenheid van de oplevering van het nieuwe gemeentehuis in Leens, het is nog de tijd van de samenvoeging van de gemeenten Kloosterburen, Eenrum, Ulrum en Leens, besloot de ‘Vereniging tot bevordering van landbouw en nijverheid te Leens’, kortweg Nijverheid een boom te planten bij dat gemeentehuis. ‘Nijverheid had net het 150-jarig bestaan gevierd en het leek ons een mooi gebaar naar de gemeenschap toe een boom voor bij het nieuwe gemeentehuis te schenken,’ zo herinnert Remt Meijer zich, Hij was indertijd voorzitter van de landbouworganisatie Nijverheid. ‘Het gemeentehuis had architectonisch de allure van de typische boerderijen in deze streek.  Een rode beuk, die symbool is van vooruitgang, welvaart, leek daar zo mooi bij te passen.’ De Nijverheidsbeuk groeide weldadig in de gemeentehuistuin met de allure van een dorpspark.  

Tot het moment kwam dat enkele jaren geleden het winkelcentrum in Leens moest worden gebouwd. En daar een stuk grond van het gemeentehuispark voor sneuvelen moest. Dus ook de Nijverheidsbeuk, inmiddels zo’n 25 centimeter dik. Met kapvergunning, de zaag erin. Jacobien Louwes, de huidige voorzitter van Nijverheid herinnerde zich de gevoelens van toen nog: ‘Geschrokken, boos waren we.’ Gelukkig had een oplettende ambtenaar nog het bronzen bordje met de herinneringstekst dat bij de beuk stond, uit de slachting weten te redden.

En dan is Nijverheid in 2017 toe aan de viering van het 175-jarig bestaan. Zoals dat gaat, werd er wat heen en weer gesproken – het is toch een wereldje van ons kent ons – en daar kwam het idee uit dat de gemeente Leens een rode beuk zou aanbieden aan Nijverheid en dat deze boom geplant moest worden op het terrein van de borg Verhildersum.

Burgemeester Koos Wiersma nam donderdagmiddag zijn representatieve verantwoordelijkheid en plantte de rode beuk, door het gat met de wortel weer met grond af te dekken. ‘Gelukkig was ik toen hier niet burgemeester,’ zei hij. ‘Er was een schuld ontstaan van de gemeente jegens Nijverheid. Ik ben blij dat we deze schuld vandaag kunnen inlossen. Nijverheid wilde de nieuwe boom liever niet meer bij het gemeentehuis hebben. We kwamen op het idee op de boom hier in de dierenweide te zetten. En het oude gedenkbordje komt er vlak bij te staan.’ Burgervader Wiersma mocht een waardig applausje in ontvangst nemen, toen hij de laatste schep aarde op de wortel van de beuk gooide, van Jacobien Louwes, Tiny Doornbos (bestuurders van Nijverheid), Herman Hegge en Hans Kosmeier (borg Verhildersum). We zij heel blij dat het gelukt is na 25 jaar de boom opnieuw te planten, en dat ook nog binnen de oude gemeente,’ zei Jacobien Louwes. ‘Dank voor de compassie,’ zei de burgemeester.

Hoe groot is de kans dat we over 25 jaar weer een nieuwe nijverheidsboom moeten planten? Remt Meijer, 25 jaar geleden ook wethouder, en toch zeker behept met een scherp gevoel voor sociale ontwikkelingen: ‘Dit is een plek waar ze wel goed zorgen om de dingen. Bij Verhildersum weten ze wat het betekent om iets waardevols te bewaren.’ Eind goed, al goed.

Nog niet. De kinderweide tussen de parkeerplaats en de borg wordt onderhanden genomen. Na de zomer zullen studenten van de Hanzehogeschool een ontwerp maken om de dierenweide om te  toveren tot een verpoosplek voor kinderen en ouders. En de nog jonge rode beuk zal daar een plek, functie in krijgen.

Tekst: Berto Merx

Cookieinstellingen