Wijkverpleging De Marne komt voor iedere hulpvraag

Foto: publiek domein

“U belt en wij komen” Dat is kortweg de boodschap die de wijkverpleegkundigen in de gemeente de Marne graag willen uitdragen. Het kan zijn dat u ergens mee zit en daar graag even met iemand over wilt praten, zonder dat er direct allerlei deskundigen of hulpverleners op u afkomen. Of u maakt zich zorgen over uw oudere buurvrouw, die steeds meer beperkingen heeft en vraagt u zich af welke ondersteuning mogelijk is. In dat soort gevallen kunt u contact opnemen met één van wijkverpleegkundigen die sinds de veranderingen in de zorg in de Marne werkzaam zijn.

Lage drempel

Vroeger was een wijkverpleegkundige bedoeld om mensen te verzorgen waarvan de omstandigheden al bij hen bekend waren. De wijkverpleegkundigen van nu zijn meer gericht op het herkennen  van signalen en het voorkomen van problemen. Dat betekent dat u hulp kunt inschakelen zonder dat direct een officiële instantie wordt benaderd. Voor veel mensen is er daardoor een lagere drempel om hulp te zoeken. In overleg kan natuurlijk wel professionele hulp gezocht worden als dat nodig is, want de wijkverpleegkundigen kunnen daar prima bij helpen.

Twee ‘soorten’

Eigenlijk heb je nu twee ‘soorten’ wijkverpleegkundigen: allereerst de verpleegkundigen die thuis zorg verlenen aan mensen met gezondheidsproblemen.

Daarnaast heb je de wijkverpleegkundigen die je kunt inschakelen bij het ontdekken en oplossen van problemen thuis of bij iemand in de buurt. Het draait allemaal om het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen in de wijk. Dus hebt u vragen over gezondheid, leefstijl en/of welzijn, dan kunt u deze wijkverpleegkundigen inschakelen. Een indicatie is niet nodig. Deze vorm van ondersteuning valt onder het basispakket van de zorgverzekering. Net als de huisartsenzorg valt het niet onder het eigen risico en het is dus gratis.

Bij sommige mensen gaan we maar één keer langs. Die kunnen we soms met de juiste informatie of doorverwijzing al helpen. Maar we hebben ook cliënten bij wie we regelmatig even een kopje koffie drinken om te informeren hoe het gaat. We proberen te voorkomen dat ze afhankelijk worden van zorg of ondersteuning, in de hoop dat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Het is voor alle partijen nog even wennen aan de nieuw situatie. Met de WMO-teams van de gemeente de Marne zijn er al prima contacten. Er zijn in de gemeenten vaak ‘signaleringsnetwerken’ werkzaam, waarin verschillende organisaties met elkaar overleggen over de beste aanpak van de vragen die gesteld kunnen worden. Maar er zijn ook nog wel instanties die er nog aan moeten wennen dat ze ons kunnen inschakelen. Letterlijk, want wij zijn vaak wel de schakel tussen de persoon die een vraag gesteld heeft en de organisatie die daar waarschijnlijk het antwoord op kan geven.

Passende oplossing

De wijkverpleegkundigen  hebben het idee dat de nieuwe opzet langzamerhand vorm begint te krijgen en steeds wat bekender wordt. Het aantal inwoners dat ze in hun werkgebied bezoeken groeit. Mensen moeten het ook een beetje aan elkaar doorvertellen en dat heeft natuurlijk wat tijd nodig. Maar geen vraag is de wijkverpleegkundigen te gek, ze proberen altijd samen tot een passende oplossing te komen.

 

 

Cookieinstellingen