Raad van State geeft overheid weer 6 weken uitstel in anti-visserijoperatie VIBEG

Foto: Publiek Domein

Op 18 november was er een nieuwe zitting bij de Raad van State over VIBEG, het op slot zetten van de Noordzeekustzone voor visserij. De staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken heeft de beperkingen in toegang van de Noordzeekustzone voor garnalenvissers voldoende gemotiveerd. Tot die uitspraak kwam de Raad van State vorige week. Economische Zaken moet binnen zes weken meer duidelijkheid geven over de best beschikbare visserijtechnieken en de verplichte afstand tot zeevogels.

Toegangsbeperkende maatregelen

De staatssecretaris had de motivering van toegangsbeperkende maatregelen, die eerder in een tussenuitspraak geen genade vond bij de Raad van State, uitgebreid met de conclusies van diverse rapporten over de effecten van bodemberoerende visserijactiviteiten in het algemeen en van de garnalenvisserij in Naturaa 200-gebieden in het bijzonder. Lees meer: http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/9260-toegangsbeperking-voldoende-onderbouwd.html

‘Bodemberoering door visserij als ‘schadelijke’ ecologische factor is flauwekul in een stormachtige getijdenzone, waar de wind van afgelopen dag meer zand verplaatste dan de voltallige visserij in een heel jaar. Daarmee zou het dossier gesloten kunnen worden, en zouden gedupeerde bedrijven gewoon door kunnen met wat ze het beste kunnen’, aldus natuur/wetenschapsjournalist  Rypke Zeilmaker.

haven lauwersoog

Oproep

De garnalenvissersbond roept de garnalenvissers op naar de bijeenkomst in Zoutkamp te komen om over de uitspraak te overleggen. Vrijdag 27 november om 13.30 uur is in de PO Zaal (in de gekleurde loodsen aan de Reitdiepskade) overleg over uitspraak Raad van State inzake VIBEG.

‘Heel belangrijk dat er veel vissers komen. We hebben elke steun van de garnalenvissers nodig! Voor de toekomst van de noordelijke garnalenvissers!’, laat de bond weten op Facebook.

Uitspraak Raad van State: https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=85809

Cookieinstellingen