Klusjesdienst in Wehe: hortensia’s snoeien voor leefbaarheid dorp

Nog even de banden oppompen van de bakfiets die als materiaalwagen gaat functioneren. Mentor Sigrid Voogel van klas 2A geeft de laatste instructies. Alle vooraanstaanden zijn gearriveerd: wethouder Marriëtte de Visser en burgemeester Koos Wiersma, Gerda Bolt van de katholieke Caritas, de rector van Het Hogeland College, vertegenwoordigers van Dorpsbelangen Wehe-den Hoorn. We zijn in de kantine van Het Hogeland College in Wehe-den  Hoorn, bij de aftrap van de klussendient Helpende Handjes.

Het idee is eenvoudig. Er was een prijsvraag voor maatschappelijke initiatieven, dorpsbelangen Wehe werkt aan een visie op leefbaarheid van het dorp, dat klikt met de school en het idee is geboren dat leerlingen van Het Hogeland College in Wehe een klussendienst gaan opbouwen. De gemeente De Marne geeft er een subsidie van 3000 euro voor, sponsors supplyen in natura. En dan is vandaag het moment dat de burgemeester van de gemeente De Marne de aftrapt geeft voor het project.

Sigrid Voogel, docente Engels, benadrukt dat de klussendienst een duurzame zaak is. ‘Dit jaar doet klas 2A het, volgend jaar gaat dat weer door met nieuwe leerlingen. Het project is een bijdrage van de school aan de verbetering van de leefbaarheid van het dorp. Het gaat om kleine klusjes waar mensen hulp bij nodig hebben. Je moet hierbij denken aan het oude Heitje voor een Karweitje, dat soort klussen. We zijn uitdrukkelijk geen klussenbedrijf.’

Daar gaan de leerlingen Kim Rutgers en Pascal Hofman met burgemeester Wiersma op de bakfiets naar het eerste karweitje: snoeien in de tuin van de familie Meima. René Leber van dorpsbelangen doet ook zijn eerste klus. Hij is contactpersoon namens dorpsbelangen voor het aannemen en overleggen over de klussen. Met de burgemeester geeft hij Kim en Pascal instructie voor het snoeien van de hortensia’s in het bescheiden tuintje. Het echtpaar Meima kijkt geamuseerd toe. ‘Dit is net iets teveel voor me geworden,’ zegt de heer des huizes. ‘Ik ben heel blij met deze hulp, dat snoeien kan ik zelf niet zo goed meer.

Ondertussen hebben de andere leerlingen van klas 2A het hele dorp onder de flyers bedolven waarmee de inwoners van Wehe-den Hoorn op het bestaan van Helpende handjes wordt gewezen.

Contact: [email protected] of tel: 0646284158 (ma-vr 12.00 tot 17.00 uur)

Tekst, foto’s en film: Berto Merx

 

Reacties