Vissers uit Lauwersoog protesteren in Rotterdam

Foto: Monique Messchendorp

Een aantal vissers uit Lauwersoog vaart volgende week naar de Wereldhavendagen in Rotterdam om actie te voeren tegen Europees visserijbeleid.

Ze voelen zich in het nauw gedreven, omdat de regels strenger zijn geworden en er op de Noordzee steeds minder plekken zijn waar kan worden gevist.

De grootste doorn in het oog is de zogenoemde aanlandplicht. Deze Europese regel bepaalt dat vissers de bijvangst niet meer overboord mogen kieperen. De bedoeling is dat ze daarom maatregelen nemen om de bijvangst zoveel mogelijk te beperken.

Waardeloze vis

De aanlandplicht geldt nu al voor de tongvisserij. Vanaf 2019 mag er in heel Europa geen vis meer overboord. De maatregel leidt overal tot protest, maar vooral de Nederlandse bodemvisserij op tong en schol heeft er last van.

Tegen de NOS zeggen vissers dat ze al tal van maatregelen hebben getroffen. Daarom zou het nieuwe beleid vooral leiden tot voedselvernietiging en schepen vol “waardeloze vis”. Ondermaatse vissen nemen immers ruimte in, omdat ze mee terug naar land moeten.

Ook de aanleg van windmolenparken op zee zit vissers dwars. Die komen op plekken waar bijvoorbeeld veel kabeljauw zit.

Reacties

Cookieinstellingen