Kunstschilder Matthijs Röling uit Ezinge vertelt bij NPO1 hoe het is om in de tuin te schilderen

Foto: Patricia Huisman

Voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam Wim Pijbes gaat voor de NTR een achtdelige serie maken over kunstenaars en het Nederlandse landschap. Zo bezocht hij ook figuratief kunstschilder Matthijs Röling (maart 1943) uit Ezinge. Röling schilderde gedurende zijn schilderperiode veel in zijn eigen tuin. In de uitzending wordt daar veel aandacht aan besteed.

tuintje matthijs

Pijbes begint op 1 juli als algemeen directeur van het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar en gaat die functie combineren met zijn nieuwe tv-programma. “Het gaat over het Nederlandse landschap gezien door de ogen van kunstenaars“, aldus de museumdirecteur.

In het programma gaat Pijbes veel praten met de kunstenaars. “Ik praat met hen, maar maak ook een tour langs Nederlandse musea. Hoe is de natuur geschilderd vanaf de 17de eeuw tot nu, aan de hand van thema’s, zoals het bosgezicht, het zeegezicht, het stadsgezicht, het fantasiegezicht.”

Lees meer over Matthijs Röling die genomineerd is om kunstenaar van het jaar te worden: http://de-marne.nieuws.nl/nieuws/31793/31793/

roling

Pijbes begeeft zich met zijn serie in het spoor van een van zijn voorgangers bij het Rijksmuseum, Henk van Os, die tv-programma’s maakte als Beeldenstorm en Museumschatten, schrijft de Volkskrant.

Het is niet bekend wanneer de eerste aflevering op tv te zien is. Informatie volgt!

 

Cookieinstellingen