Bewoners Blijham stappen naar de rechter: verzet tegen fracken

Dodenmars Blijham
Dodenmars Blijham
Foto: Petra Veltman

Inwoners van Blijham dagen minister Henk Kamp Economische Zaken en zijn ministerie voor de bestuursrechter. De bewoners komen in verzet tegen de mogelijke proefboringen van de NAM bij Blijham. Vrijdag 17 juli staan ze voor de rechter.

Demonstreren

De inwoners hebben al eerder hun ongenoegen getoond over de plannen. Tientallen mensen namen vorige maand deel aan een demonstratie tegen de proefboring van de NAM bij Blijham. Ze deden dat omdat de voorbereidende werkzaamheden voor de proef, het zogenaamde fracken, zouden beginnen. De proef moet aantonen of het voor de NAM rendabel is in Blijham, waar jaren geleden al een klein gasveld werd ontdekt, daadwerkelijk gas te winnen is. De demonstranten hielden onder meer een ‘dodenmars’ naar de locatie. Ook luidde voortdurend een noodklok.

Demonstratie gaslocatie Blijham

Vergunning

De bewoners vinden dat de NAM een zogeheten opsporingsvergunning had moeten aanvragen. Minister Kamp denkt daar anders over. Volgens hem valt de locatie Langebrug onder de concessie Groningen, waarvoor de NAM een winningsvergunning heeft. De fracking-activiteiten vallen onder activiteiten die behoren tot de lopende vergunning, door de Rijksoverheid. De NAM hoeft voor het fracken geen nieuwe vergunning aan te vragen.

‘Goede kans’

Advocaat Jewan de Goede treedt vrijdag namens de bewoners op. Hij geeft de bewoners een goede kans en denkt dat ze een goed punt hebben. Tegelijkertijd is het een nieuw onderwerp wat nog niet eerder aan de orde is geweest voor de rechter.

Fracken

Fracken is geen nieuwe methode, zo laat de NAM weten. Het blijkt dat het sinds de jaren 50 al 220 keer is toegepast in Nederland. Het ligt gevoelig omdat deze methode ook gebruikt wordt bij de winning van schaliegas en het daarbij mogelijk ernstige milieuschade kan veroorzaken. Volgens deskundigen is fracken bij gewoon gas minder riskant. Per frack wordt 100-400 kubieke meter vloeistof gebruikt.

Grondwaterverontreiniging?

De NAM geeft aan dat er geen sprake is van grondwaterverontreiniging bij het fracken. Volgens de NAM kan de vloeistof die teruggewonnen wordt, niet in het bodemwater terecht komen, omdat de bestaande boorput, die zorgt voor de verbinding tussen de oppervlakte en het grasveld, zo is ontworpen dat hier ook geen vloeistof of gas uit kan ontsnappen. Critici spreken dit echter tegen. Zij zeggen dat het mengsel van water, chemicaliën en zand zich vele vierkante kilometers onder de grond verspreidt. Tijdens dit proces komen radioactieve stoffen en andere giffen vrij die zich van nature in de grond bevinden. Wanneer het mengsel natuurlijke breuken in de aarde raakt, kunnen chemicaliën in het grondwater terecht komen, waardoor waterbronnen vergiftigd kunnen worden.

Saaksum/Roodehaan

De NAM heeft eveneens plannen om nog dit najaar bij de gasvelden Feerwerd en Saaksum te gaan fracken. Ook hier zijn omwonenden bezorgd en zijn de mensen al diverse malen in verzet gekomen.

Demonstratie gaslocatie Roodehaan

Demonstratie gaslocatie Roodehaan
Demonstratie gaslocatie Roodehaan

Lees ook: ‘Frack-feestje’ Roodehaan

Cookieinstellingen