De Marne stemt tegen referendum

Foto: Kor Berghuis

Een ruime meerderheid van de Groningers is tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Zo ook in de gemeente De Marne. Alleen kiezers in de gemeenten Bedum, Groningen, Haren, Winsum en Zuidhorn stemden in meerderheid vóór het verdrag.

De opkomst in De Marne was 33,4 procent. Van de 8036 kiesgerechtigden brachten 2682 mensen hun stem uit. Als een van de eersten heeft de gemeente De Marne de uitslag door kunnen geven. Bij het ANP was er eerst een ‘klein’ foutje gemaakt. Opkomstpercentage 114,9 procent was te zien.

referendum1

In Zoutkamp bezocht een schoolklas het stemlokaal en kreeg uitleg van wethouder Kor Berghuis hoe het stemmen precies werkt.

referendum3

De Nederlandse handtekening onder het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne komt er nu niet zonder meer. Dat maakte premier Mark Rutte (VVD) woensdagavond duidelijk nadat een meerderheid van de Nederlanders zich in het referendum tegen het akkoord had uitgesproken.

Ook een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat met het verdrag niet officieël kan worden bekrachtigd als de uitslag geldig wordt verklaard. Daarvoor is een opkomstpercentage van 30 procent nodig. Met 32,2 procent lijkt dat nu gehaald. De uitslag wordt komende dinsdag definitief vastgesteld.

Bij het Burgercomité EU leefde al langer de wens om een referendum te organiseren, maar dat was nog niet mogelijk. De initiatiefnemers vinden dat er een gebrek aan democratie is in de Europese Unie. Toen op 1 juni 2015 de Wet raadgevend referendum in werking trad zagen ze hun kans schoon. Weblog GeenStijl en het Forum van de Democratie sloten zich vervolgens aan bij het Burgercomité.

In het Europees Parlement is het zo geregeld dat alle 28 nationale parlementen van de EU goedkeuring moeten geven aan het verdrag. En in die nationale parlementen zitten de volksvertegenwoordigers die bij verkiezingen zijn gekozen. Maar dat verandert niets voor de initiatiefnemers, zij vinden dat de parlementen bijna altijd instemmen met wat de EU wil.

Cookieinstellingen