Zeehondencrèche lanceert kledinglijn tijdens ‘Wad about Plastic’

De Zeehondencrèche Pieterburen lanceert dit weekend op het Wad about Plastic festival in Lauwersoog de Happy Seal kledinglijn. Deze kleding zal van recyclede visnetten gemaakt zijn. Het publiek van het festival krijgt de kans de kleding te zien en te bestellen tussen de vele activiteiten door.

Catwalk

De Zeehondencrèche zal tijdens een speciale catwalk op vrijdagavond 12 juni de nieuwe kleding presenteren. De eerste lijn van de kleding in samenwerking met de kledingontwerpers van het Groningse Clayground Industries. Het publiek zal het project kunnen steunen door kleding te bestellen. Daarnaast wordt de speciale container onthuld waarin het visnetafval in wordt verzameld. Om het festival in stijl te sluiten worden er op zondag ook twee zeehonden vrijgelaten. 

Meer visnetafval en plastic

De Zeehondencrèche is sinds jaar en dag betrokken bij de zeehond en de Waddenzee. De crèche signaleert dat steeds meer visnetafval en plastic de zeehond en zijn leefmilieu bedreigen. Daarom is het team van de Zeehondencrèche het Happy Seal-project gestart. Voor een schonere Waddenzee met gezonde zeehonden. Samen met allerlei partners wordt plastic uit zee gehaald en recycled tot bijvoorbeeld kleding. De opbrengst hiervan komt dan weer te goede aan zeehonden. 

Van 12 t/m 14 juni vindt een gratis toegankelijk festival plaats in het Waddenkwartier op Lauwersoog. Het evenement is de feestelijke afsluiting van een door Gemeente De Marne geïnitieerde campagne. Met ‘Wad about Plastic’ wordt samen met lokale ondernemers en natuur- en milieuorganisaties de aandacht gevestigd op vervuiling van het Werelderfgoed Waddengebied. ‘Wad about Plastic’ startte dit voorjaar met tal van acties en evenementen die inspelen op de problematiek rond de plastic soep en zwerfafval. 

“Happy Seal”

De Zeehondencrèche is begin dit jaar samen met Green Wave Plastics en Groningen Seaports het project “Happy Seal” gestart. In dit project worden vissers gevraagd om de Noord- en Waddenzee nettenvrij te maken door zogenaamde ‘ghostnets’ (rondzwervende netten) in te leveren. Vervolgens  worden deze oude visnetten in de recycling fabriek van samenwerkingspartner PLASTIX in Denemarken omgezet in grondstof voor kleding. Hiermee worden onze zeeën schoner en komen er minder zeehonden in de problemen. De initiatiefnemers van Happy Seal geloven in een zee zonder plastic en streven er dan ook naar het project uiteindelijk te verbreden met de zeehond als symbool.  Immers, de zeehond is de graadmeter van de zee. Als het goed gaat met de zeehond, gaat het goed met de zee. En met ons als mensen. Een happy seal betekent een healthy sea.

Cookieinstellingen