Lauwersmeer in beeld op Belgische televisie

Saartje Vandendriessche met palingroker Gaele Postma
Saartje Vandendriessche met palingroker Gaele Postma
Foto: Een.be

Vier weken lang trekt Saartje Vandendriessche door Nederland op zoek naar de bijzondere natuur van 4 nationale parken. Deze week gaat ze naar Nationaal Park Lauwersmeer. Waar ze onder andere mee vaart met palingroker Gaele Postma uit Zoutkamp.

Lauwersmeer

Samen met boswachter Jaap Kloosterhuis ontdekt ze de mooiste plekjes van het natuurgebied. Ze fietsen langs open landschappen, uitgestrekte rietvelden en bosrijke gebieden. Jaap neemt haar mee langs de grillige oevers van het Lauwersmeer en vertelt haar alles over de geschiedenis van dit park. Aan het meer strijken heel wat vogelsoorten neer om zich te voeden of te rusten.

Vogels spotten

Maar niet alleen aan het Lauwersmeer kan Saartje bijzondere vogelsoorten spotten, ook aan de Ezumakeeg en het Jaap Deensgat is dat het geval. Vanuit de vogelkijkhutten krijgen ze dan ook speciale soorten te zien, zoals de steltkluten, de lepelaars of de grauwe franjepoten.

Met boswachter Jaap Kloosterhuis

Te midden van slikkige graslanden ontmoet Saartje Willem Van der Wagen, de boswachter te paard. De 700 Schotse hooglanders en de 300 konikpaarden kunnen elke dag op hem rekenen. De hooglanders en konikpaarden fungeren als echte groene grasmaaiers. Dankzij deze beestjes worden de open landschappen behouden en is het mogelijk om de verruiging van het park tegen te gaan.

Lees ook: http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/natuurlijk-nederland-lauwersmeer

 

Cookieinstellingen