Klaas en Jantje vieren 60-jarig huwelijk

Het diamanten echtpaar
Foto:

EENRUM – Klaas en Jantje Nienhuis vierden vandaag 17 juni hun 60-jarig huwelijk. ’s Ochtends kwam wethouder Kristel Rutgers het diamanten echtpaar feliciteren namens gemeente Het Hogeland. ’s Middags werden Klaas en Jantje nog verrast met een optreden van het SAX-kwartet, met daarin wethouder Mariette de Visser.

Klaas en Jantje hebben elkaar ontmoet op een dansavond en werden verliefd. Klaas op de plof (brommer) heen en weer naar Warffum. Liefdesbrieven werden geschreven toen Jantje in Oostvoorne in een koloniehuis werkte. Die brieven zitten nog steeds in een kistje – met slot – op zolder.

Klaas en Jantje zijn in 1957 verloofd en drie jaar later trouwden ze. Ze gingen wonen op boerderij Meta aan de Handerweg 10, waar ze samen een melkveehouderij runden. Het bedrijf deden ze echt samen. Samen melken, Klaas het landwerk, Jantje de kalfjes en later ook nog eigen kaas maken.

Rond 1993 hebben ze het huis waar ze nu wonen laten bouwen. Een paar honderd meter verderop, naast de oude schuur, op een mooi plekje met weidse uitzicht rondom. Zo kan Klaas fijn de weg naar Pieterburen afkijken en alles in de gaten houden.

Jantje is zeer bedreven achter de naaimachine, prachtige patchworkkleden zijn er gemaakt. Voor ieder kleinkind een speciaal eigen uniek kleed. Ze heeft jaren in een koor gezongen en is actief bij de doopsgezinde kerk. Betrokken en zorgzaam. Een kaartje sturen, een cake bakken voor iemand die het nodig heeft, daar wordt ze gelukkig van. Ze is ook nog steeds actief op de elektrische fiets,  ondanks 2 kunstknieën en 2 kunstheupen.

Koeien zijn er nog steeds en veel kippen. Je kan de boer niet uit de man halen. Kippen, duiven, ganzen, kanaries zijn een hobby van Klaas. Duivenopvang voor verdwaalde postduiven, ze haalden er vorig jaar nog TV-Noord mee. Hier heeft hij iedere dag nog een aardige taak aan. Lopen gaat wel steeds lastiger, maar beweging is goed. Al vindt de fysiotherapeut dat lopen in de stal niet genoeg is, er moet ook echt gewandeld worden.

Klaas en Jantje hebben een zoon en een dochter en 5 kleinkinderen./AT

Reacties