Ook illegale asielzoekers in Zoutkamp

Foto: Ingmar Vos/ProNews

ZOUTKAMP – Nadat bekend werd dat de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp tijdelijk ingezet zou worden om 300 asielzoekers op te vangen, zijn naast de geregistreerden ook illegale asielzoekers gesignaleerd, zo laat kolonel Paul van der Touw van de Koninklijke Landmacht weten.

Het gaat om een onbekend aantal ‘gedropten’ – voornamelijk Noord-Afrikanen – die waarschijnlijk met een auto zijn gebracht, aangezien de locatie slecht bereikbaar is met het openbaar vervoer. Van der Touw: “Wie dat doet? Geen flauw idee. Ze denken kennelijk dat Zoutkamp een tweede Ter Apel is.”

Omdat de gewone procedure bij het aanmeldcentrum in Ter Apel in verband met de Corona-crisis is stopgezet, is de kazerne in Zoutkamp ingericht als noodopvang. Nadat asielzoekers die zich in Ter Apel hebben aangemeld zijn geregistreerd en gecontroleerd op gezondheidsklachten, worden ze per bus naar de Willem Lodewijk van Nassaukazerne gebracht. Hier zullen ze de komende tijd binnen de hekken moeten blijven.

Asielzoekers die zich rechtstreeks melden in Zoutkamp worden weggestuurd. Waar ze daarna naar toe gaan, is niet bekend. Defensie verwacht dat er halverwege de komende week 150 asielzoekers in de kazerne zijn ondergebracht.

Reacties