Kloosterburen vijf dagen in de ban van carnaval

KLOOSTERBUREN/KRONKELDÖRP – Vrijdagavond om 20.11 uur ontving Prins Jan V de sleutel uit handen van burgemeester Henk Jan Bolding en zwaait hij de komende dagen de scepter over Kronkeldörp. Vijf dagen feesten in het Kronkelhoes, de residentie van CV Oldeclooster, met op zondag de meest noordelijke carnavalsoptocht van het land, die van Kleine Huisjes via Molenrij in Kloosterburen eindigt.

Een letterlijk kink in de kabel – de microfoon deed het wel/deed het niet – leek even roet in het eten te gooien, maar door adequaat inzetten van “Liever te dik in de kist……….” en het refrein een paar keer te herhalen, gaf muziekvereniging St. Caecilia de organisatie genoeg tijd om een vervangende ‘mice’ te regelen.

Prins Jan V is blij te zien dat naast de burgemeester ook 3 van de 4 wethouders aanwezig zijn. “Heeft u altijd iemand die u naar huis kan rijden. En als dat niet meer lukt, heeft Kor Berghuis altijd nog genoeg slaapruimte.” Adjudant Henk lacht wat naar de boer uit de buurt, die voor het CDA in de gemeenteraad zit. Twinitig jaar geleden waren de rollen van de prins en z’n adjudant omgedraaid en destijds klaagde de toenmalig prins Hendrik III over het slechte fietspad tussen Kloosterburen en Kruisweg. Nu, 2 decennia later, ligt er dan een prachtige nieuwe fietspad. Prins Jan V gaf spreekwoordelijk aan dat iets dat in het vat zit niet verzuurd, maar in dit geval wel verrekte lang heeft geduurd.

Namens de 50-jarige carnavalsvereniging kreeg de burgemeester Bolding een cadeau aangeboden, iets met wijn. “Omdat hij dat graag na het fietsen drinkt”, aldus Prins Jan V. Dit had hij een paar weken geleden opgevangen tijdens de installatie van de eerste kroonbenoemde burgemeester van gemeente Het Hogeland. De drie wethouders keken een beetje sneu, maar nadat Prins Jan V – ook niet de beroerdste – eraan toevoegde dat ook zij ieder een flesje wijn zouden krijgen, kwam de lach op de gezichten terug.

Hierna was het woord aan Henk Jan Bolding. De burgervader vertelde dat hij twee weken geleden nog confetti van vorig jaar in z’n auto vond. Hij richtte zich vervolgens tot de prins en z’n adjudant. “Jan……..Henk. Ik vind andersom mooier.” Hij had de lachers op z’n hand en gaf direct aan dat het ambtsketen na de overhandiging van de sleutel in de binnenzak gaat.

Bolding hield in zijn toespraak nog even aan dat de verbondenheid binnen de gemeenschap, zoals in Kloosterburen met carnaval, belangrijk is en dat de mensen hun ideeën moeten inbrengen ter verbetering van de leefbaarheid in de dorpen in de gemeente. “Er is geld voor, dus stuur alstublieft uw idee op. Het is zó belangrijk.”

Met de woorden dat hij zondag ook in ’t Kronkelhoes aanwezig zal zijn eindigde de burgemeester en was het moment daar – 20 minuten te laat – om de sleutel te overhandigen en alle verantwoordelijkheid over te dragen aan de goedlachse Prins Jan V. De daaropvolgende knal van de confetti-kanon betekende de definitieve start van Carnaval 2020./AT

Voor het volledige programma dat Carnavalsvereniging Oldeclooster voor u in petto heeft klik hier.

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen