Domies Toen ‘beetje anders’ dit voorjaar

Foto: Archief HogelandNieuws

PIETERBUREN – De activiteiten in Domies Toen zijn weer aanstaande. Jan Jaap Boehlé vertelt wat juist nu de moeite waard maakt om even een kijkje te nemen in de prachtige tuin naast de Petruskerk in Pieterburen.

Het was weer een droog jaar, gelukkig iets minder dan twee jaar terug maar toch. Benieuwd hoe de beuk het houdt. In ieder geval is de tuin bezig uit haar slaap te ontwaken.

De winterakonieten hebben mede door de storm hun mooiste tijd alweer gehad, maar de sneeuwklokjes staan er prachtig bij. Vooral de dubbele sneeuwklokjes. Even optillen en in de bloem kijken.

Vroege hommels

De krokussen staan weer massaal klaar om ons te verbazen met haar tinten blauw en het prachtige oranje stuifmeel dat hiermee zo mooi contrasteert. Vorig jaar vlogen de eerste hommels al in de laatste week van februari. Normaal zie je de eerste rond 10 april. Dat mooie weer is een beetje eng, omdat er dan al zoveel planten aan de groei gaan wat door een late vorst weer afgestraft wordt. Helaas hebben we hier geen invloed op.

Volop bloei

Doordat het al zo lang erg zacht is, staat de wintersierkers – Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ – prachtig in volle bloei. Meestal bloeien er no maar een paar takken, maar nu bloeit hij volop. Heel bijzonder.

Door het zachte weer bloeien ook de gele kornoelje en de winterkamperfoelie volop. Als je op het goede moment langs de kamperfoelie loopt,  kun je in een wolk van zoete parfum terecht komen. Anders even je neus bij de bloemen houden.

Extra handen tijdens NLdoet

Met NLdoet richt Stichting Doemies Toen zich traditioneel op het onderhoud van de schelpenpaden. U bent van harte welkom om een handje te helpen. En ja, een paar extra vrijwilligers zou ook mooi zijn, al hebben we nu al een leuke hechte groep maar er kunnen er nog wat bij. Een ochtend of een middag, denk er eens over.

Cookieinstellingen