Thuiskamer van het dorp Lauwersoog met bescheiden feestje geopend

Griet Bos presenteert de Thuiskamer.
Griet Bos presenteert de Thuiskamer.
Foto: Berto Merx

LAUWERSOOG – “Een compliment voor de werkgroep en een speciaal compliment voor Griet Bos die de kar heeft getrokken,” zei wethouder Harmannus Blok maandagmorgen bij de opening van de Thuiskamer voor het dorp Lauwersoog in restaurant Schierzicht.

“Het is een plek voor delen, meeleven, informeren. Er is hier eerder een beweegtuin tot stand gebracht en een vredesbank. Als gemeente ondersteunen we heel graag dergelijke initiatieven,” zo zei Blok tegen de ruim 20 aanwezigen. Lauwersoog telt zo’n 150 inwoners, met een zeer sterke oververtegenwoordiging van personen in de derde levensfase. Het dorp ligt tamelijk geïsoleerd, wat het nadeel is van wonen in een natuurgebied.

Wethouder Harmannus Blok, aan de feestelijke koffie met gebak.

Griet Bos, secretaris van de dorpsvereniging, legt uit wat de bedoeling is van de Thuiskamer. “We hebben hier geen dorpshuis. Het mannenkoor, het shanty koor, de beweegclub hebben restaurant Schierzicht als thuisbasis, eigenlijk functioneert Schierzicht als dorpshuis. We kregen van de gemeente het aanbod voor subsidie om de leefbaarheid te bevorderen. Uit een enquête die we gehouden hebben kwam naar voren dat er behoefte is om elkaar te ontmoeten, dingen te doen. Om de twee weken hebben we in de Thuiskamer een activiteit, die kan variëren van een lezing, een demonstratie of het uitwisselen van gegevens van ervaringen over zorg, hulpmiddelen. De ene maandag is het ’s ochtends, de andere na de middag. Het eerste uur is aan een onderwerp gewijd, daarna gaan we lunchen of gezamenlijk warm eten. De bijeenkomsten moeten gezellig zijn en je kunt komen of niet, je bent nergens toe verplicht,” zegt ze.

Een van de aanwezigen roept dat hij tegenwoordig in  Metslawier woont, aan gene zijde van het Lauwersmeer. “Nou, meneer Witteveen hoort er wel degelijk nog een beetje bij,” roept een Lauweroogster. Zijn antwoord wordt gevolgd door humoristische, ironische, geestige opmerkingen over de verhouding tussen Groningers en Friezen.

Griet Bos.

De werkgroep die het project Thuiskamer heeft getrokken (Janneke Gerdes, Ingrid Engelsma, Theo Gerdes, Kirsten Bos en Griet Bos) was het over één ding eens: zonder Griet was het niet goed gekomen met het besteden van de subsidie van de gemeente van 10 duizend euro voor twee jaar, de steun van de Rabobank van 750 euro en de steun in nature van de restauranten Schierzicht en Het Booze Wief. Griet Bos: “In heel goed overleg hebben we voor Schierzicht gekozen omdat er al allerlei clubs hier zitten. Over twee plekken verdelen is niet praktisch. Dan moet je bij de aankondigingen steeds een andere plaats noemen, dat geeft alleen maar verwarring.”/BM

Cookieinstellingen