Leren beter zeehonden te tillen

Een zeehondenkist tillen.
Een zeehondenkist tillen.
Foto: Berto Merx

PIETERBUREN – Neil Judkins en Albert Kremer van het Winsumer Fysio2Fit doen het voor, hoe je een kist met een zeehond erin over een hek tilt. Ze zijn maandagmorgen in het Zeehondencentrum in Pieterburen, om medewerkers te helpen beter, veiliger te tillen.

Er komt wel wat bij kijken, bij de verzorging van zeehonden. Een pak voer, vis, weegt 20 kilo. Voor een zeehond in de opvang is een gewicht van 30 kilo niet ongewoon. “In het kader van de kwaliteitszorg hebben we Fysio2Fit in de hand genomen om vrijwilligers en vaste medewerkers een instructie te geven voor het tillen,” zegt Lesley Kastro, coördinator kwaliteitszorg van het zeehondencentrum.

Hoe gebruik je de bezem? Met een knuffelzeehond. Neil Judkins kijkt toe hoe Albert Kremer het voordoet.

Het bedrijf uit Winsum was drie weken geleden in Pieterburen om het werkproces te analyseren. Neil Judkins: “Het gaat om te onderkennen hoe de tiltechniek verbeterd kan worden en natuurlijk preventie, medewerkers leren te voorkomen dat ze letsels oplopen.” De vrijwilligers kregen een instructiefilm te zien, de medewerkers kregen ook nog eens praktische training. Als testmodel hadden ze een grote knuffelzeehond. Je kunt het die dieren niet aandoen als oefenpersoon te dienen.

De zeehonden moeten geregeld gewogen worden. Op een zware weegschaal die over het terrein moet worden verplaatst. Een medewerkster doet voor hoe zij dat altijd doet, een stuk over de schouder leggen en een stuk voor de borst dragen. Dan komt het oog van de meester erbij met een alternatief voor dat gesleep: Neil: “Waarom gebruik je niet een kleine kar om het apparaat te verslepen?” Zo eenvoudig kan een ergonomische interventie zijn.

De weegschaal verplaatsen? Gebruik een karretje.

Veel doen de medewerkers uit zich zelf al goed. Tillen vanuit de benen (de squad) en niet vanuit de rug. Het tillen van een kist met zeehond ook. Handiger zou het echter zijn om aan de zijkanten twee handgrepen te monteren in plaats van één. Hiermee is de kist met de bewegende zeehond gemakkelijker in evenwicht te houden. Het zijn vaak kleine dingen die de arbeidsomstandigheden aanzienlijk kunnen verbeteren. Een goed werkgever besteedt daar aandacht aan./BM

Cookieinstellingen