Leerling basisschool Pieterburen nationaal kampioen striptekenen

Jury-voorzitter De Heer: "....subtiele absurde humor...."
Foto: ABC Artists.

PIETERBUREN – Tiemen Verbogt, leerling van Montessoribasisschool De Getijden in Pieterburen, is Nederlands kampioen striptekenen. Afgelopen zaterdag streed hij in Breda na de selectieronde voor de titel voor jeugd van 9 tot 11 jaar.

Het Nederlands Kampioenschap striptekenen is het hoogtepunt van het jaarlijkse Stripfestival in het Chassé Theater in Breda. Na voorselectie bleven er in de leeftijdsgroepen van Tiemen Verbogt – hij woont in Usquert – nog zes kandidaten over. Het thema van hun opdracht was ‘Daten’ dat ze binnen twee uur moesten uitwerken. Tiemen: “Het was wel spannend, hoor. Ik begon met het eerste plaatje en de rest daarna kwam bijna als vanzelf.”

Geconcentreerd aan het werk in Breda.

De professionele jury, die bestond uit Margreet de Heer (voorzitter en Stripmaker des Vaderlands), Dick Heins (striptekenaar van o.a. 40 Hours) en Noël Ummels (scenarist van o.a. Alternative Facts) sprak in haar beoordeling van het werkstuk ‘De Twee Idioten’ de lovende woorden: “Tiemens strip is leuk en consistent getekend en getuigt van een subtiel gevoel voor absurde humor. Jong als hij is, heeft Tiemen met ‘De Twee Idioten’ al een eigen stripserie gecreëerd met een herkenbare eigen stijl. Ook zijn afwerking is prima in orde, met een duidelijke lettering en passende inkleuring. Maar het belangrijkste: we moesten erg om Tiemens strip gniffelen en willen graag meer zien van de Twee Idioten!

De prijs die hij mee naar huis mocht nemen, bestond naast de bokaal uit een pakket strips ter waarde van 500 euro. Zijn strip wordt ook gepubliceerd in het stripblad Eppo. Maandagmorgen kreeg Tiemen Verbogt in de klas een warme ontvangst. Op het digibord stond naast twee grote foto’s van de tekenaar in actie in grote letters: Tiemen Nederlands kampioen striptekenen. Gefelicteerd!

Zijn juf Astrid Wolf: “Het is vanzelfsprekend dat we als school creativiteit van de leerlingen ontwikkelen. Maar Tiemen is echt een topper. En hij blijft zo bescheiden. Terwijl ieder ander  denkt: wat heeft hij een talent.”

Het winnaarswerkstuk: DE TWEE IDIOTEN OP DATE.

Reacties