Leens ontwaakt uit schoolvakantieslaap

Foto: Berto Merx

Het is net zeven uur. De nieuwe school in Leens, het Kindcentrum, wordt aangeraakt door het strijklicht van de opkomende zon. Het is de eerste schooldag in een fonkelnieuwe school.

Officieel wordt de school op 4 september om twee uur ’s middags geopend door wethouder Kristel Rutgers met de voormalige onderwijswethouder van De Marne, Mariëtte Visser. De vorige week was het personeel van de school druk in de weer, met het inrichten van de klas, alles op z’n plaats, afvegen en bijvegen, teamoverleg. Naast de gewone na-vakantie bezigheden (type: zorgplan, groepjesindeling en de rest van het onderwijsgedoe waar bij andere scholen de donderdag en de vrijdag vóór de eerste schooldag aan besteed worden).

De poort voor het eerst echt geopend.

Hester Elsinga, directeur van de Regenboogschool, opent om zeven uur de poort van het hek om het speelplein. De eerste echte werkdag in de nieuwe school school is begonnen. Even later arriveert Petra van der Molen, directeur van de Lydinge. Voor iedere leerkracht heeft ze een presenje. Er moeten nog slingers worden opgehangen, voor de feestelijke sfeer. Bij het oude station in de verte laat een man twee honden uit. De bus van het bouwbedrijf Schikan laat zich even zien op weg naar waar werk is. Voor de rest is het stil in Leens, het dorp moet nog ontwaken voor de eerste dag na de schoolvakantie.

De juffen druppelen binnen.

De juffen, de leerkrachten, druppelen binnen. Wat is een leerkracht in het basisonderwijs? Dat is – meestal – een vrouw die met minstens twee grote tassen, en zo nodig ook nog een doos of kratje mee naar het werk neemt. Achter de haag van het zwembad klinkt het gelach en gespetter van zo’n twintig ouderen die aan het bejaardenzwemmen deelnemen. De eerste ambtenaar die op het gemeentehuis werkt arriveert.

Twee wagens van het installatiebedrijf DRS Installatietechniek (vermoedelijk uit de Friese Wouden) parkeren bij de school. De zonwering is nog niet helemaal wat het zijn moet. Met de warmtepomp is ook nog iets niet in orde. Eén juf heeft speciale voorzorgsmaatregel getroffen voor de hitte van vandaag. Ze haalt een stel ventilatoren op uit haar auto.

Roan, groep 5, de eerste leerling.

Er moeten straks 48 leerlingen van de Lydinge komen, en 73 van de Regenboog. En nog eens 15 van de peuterspeelzaal Waddenkind. De koffie pruttelt, enkele ouders zijn nog bezig met de feestversiering. En daar komt de eerste leerling aan. Roan, uit Leens. Een nieuwe dag, in een nieuw schooljaar, in een nieuw gebouw kan bijna beginnen. Maar eerst nog even het kleine eigen momentje van het team, om koffie te drinken, in de superieur mooie keuken, vlak voor het los gaat.

Even dat momentje.

 

Reacties

0