Stoetbomen Montessorischool Pieterburen: “Stoer, trots en wat overweldigd”

Foto: De Getijden

PIETERBUREN – Zachtjes pratend bevestigen de kinderen van groep 8 de kleine cadeautjes en natuurlijk het stoetje aan de grote takken van de kronkelhazelaar. Zes jaar geleden waren zij degenen die aan het eind van hun eerste dag in groep 3 de stoetboom naar buiten droegen, nu mogen ze zelf de boom versieren voor hun jongere schoolgenootjes.

“Ik herinner me nog heel goed, dat ik het best spannend vond om met de stoetboom door de deur naar buiten te lopen,” zegt een van de groepachtsters. De anderen stemmen in. ‘”Ja, dan moest je door de boog van opgestoken handen lopen en de ouders stonden te klappen.” Degene die opmerkt dat er veel meer in de boom komt te hangen dan zes jaar geleden, krijgt ook veel bijval.

Van links naar rechts: Roemer Woensdregt, Lotte Buijs, Vosse Wagter, Hannah Tjoelker, Nima Heinrich, Bregje Stein, Dorus Voermans, Nanne Frankema, Robin van Vastenhoven en Aron van der Kaaden.

Het verhaal achter de traditie van de stoetboom kennen de kinderen van groep 8 van Montessoribasisschool De Getijden in Pieterburen ook nog precies: de stoetboom op de zolder van de school, waarvan de meester de takken plukte. De kinderen van de huidige groep 3 zijn afgelopen maandag op het moment  van het passeren van de buitendeur even niet met het verhaal achter de traditie bezig. Stoer, trots, verlegen, sommigen toch wel wat overweldigd, lopen de tien kinderen na elkaar door de boog van de 59 paar handen door, terwijl de ouders en juffen klappen en foto’s maken. Hun eerste dag in groep 3 zit erop, nu kijken en proeven zij wat eraan de stoetboom hangt: een potlood, een gummetje, een notitieblokje, nog meer cadeautjes, een papier met het verhaal over de stoetboom, versieringen, snoepjes en de stoetboommannetjes. Een leuke verrassing op die eerste schooldag in groep 3. De traditie van het uitreiken van de stoetboom aan de kinderen van groep 3 is ondertussen zeker gesteld. In 2017 werd de stoetboom opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel cultureel Erfgoed in Nederland. De Montessorischool in Pieterburen staat hier helemaal achter.

 

 

Reacties

0