Personeel ’t Olde Heem zwicht voor: ‘juridische vervolgingen, zwartmakerij, pesterijen, intimidaties en bedreigingen’

Foto: Archief HogelandNieuws

KLOOSTERBUREN – Er is weer een stap gedaan in het dossier Klooster&Buren: het personeel hangt de pij aan de wilgen. Vorige week heeft het personeel – verenigd in Loug Hogeland – bekend gemaakt dat zij zich terug trekt uit ‘t Olde Heem in Kloosterburen.

Eind 2018 nam het zorgteam ontslag bij de coöperatie Klooster&Buren en richtte zij haar eigen zorgvereniging op. Zeventien mensen zegden hun dienstverband en daarmee hun zekerheid op, omdat zij zagen dat het mis ging met de zorg in ’t Olde Heem. “Een situatie waarin zorgvragers en verleners zich onveilig voelden en beschadigd raakten was voor hen niet te aanvaarden. Bovendien leed de zorg onder de coöperatie fors verlies, waardoor de continuering van de zorg op de tocht kwam te staan,” zo laat men weten.

Met de oprichting van Loug hoopten zij onder betere omstandigheden zorg en begeleiding te kunnen verlenen. “Sinds deze stap is Loug fanatiek tegengewerkt in haar werkzaamheden en kregen wij te maken met juridische vervolgingen, zwartmakerij, pesterijen, intimidaties en bedreigingen,” zo verklaart Sytze Rusticus, voorzitter van de personeelsorganisatie. “In deze storm is het team blijven staan; dag en nacht, week in week uit, is de zorg draaiende gehouden. De medewerkers zijn tot het uiterste gegaan om de zorg te beschermen. Notabene met de steun van zorggigant Carin Gaemers hebben we bij alle er toe doende instanties aan de mouw getrokken; Zorgkantoor Menzis, Gemeente Het Hogeland, Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd, de GGD. Hoewel sympathie en ontsteltenis overal voelbaar was, was hun antwoord teleurstellend: ‘ Dit is niet aan ons ’, of  ‘ Zo lang de zorg goed is, kunnen wij niets doen …’  Loug heeft, tot aan de laatste snik, de samenwerking opgezocht met de coöperatie, maar kon deze niet vinden. Het team rest de conclusie; het is ons hier niet gegund . We merken aan de zorgvragers dat zij gebukt gaan aan de sfeer in en rondom ’t Olde Heem. Mensen eten en slapen slecht, worden ziek van de spanning, krijgen rustgevende medicatie toegediend en voelen zich verdrietig of onveilig,” aldus Rusticus.

Achtergrond van deze ingrijpende stap is dat de coöperatie in maart de dorpelingen heeft opgeroepen de zorg terug te halen naar de gemeenschap. Halverwege juni heeft zij in haar nieuwsbrief vermeld dat het de zorg en dagbesteding in ’t Olde Heem volledig zal gaan overnemen. Dit is tijdens haar laatste algemene ledenvergadering van 27 juni bevestigd door het coöperatiebestuur, zo stelt het personeel. “In woord en daad is duidelijk gemaakt dat Loug een ongewenste partij is in het Olde Heem.”

Zorg voor (soms) kwetsbare mensen is een zorgvuldig en liefdevol vak met een grote verantwoordelijkheid, zo stelt het personeel. Elke zorgverlener en begeleider wil simpelweg het beste voor de zorgvragers; veiligheid, geborgenheid en goede zorg. Loug is opgericht om vanuit deze vanzelfsprekende principes naast de zorgvragers te gaan staan en samen met haar of hem te kijken naar de vraag; Wie ben ik en wat heb ik nodig?  In de huidige omstandigheden kunnen wij onze norm voor goede zorg niet halen en houden we onszelf maar vooral de zorgvragers voor de gek als we deze situatie in stand houden, aldus de verklaring.

“Door te stoppen hopen wij een verziekte situatie te doorbreken en hopen dat hiermee de rust in ’t Olde Heem terug keert. Een stap die veel onzekerheden met zich meebrengt voor onze zorgvragers. Desgewenst ondersteunen en begeleiden we hen, samen met het Zorgkantoor Menzis, voor een overgang naar een nieuwe zorgpartij. Ook voor de medewerkers van Loug betekent deze stap financiële onzekerheid,” aldus de verklaring van het personeel. Voor een goede afwikkeling en behoud van zorg in ’t Olde Heem stelde Loug dat het goed zou zijn in samenspraak met de coöperatie een overbruggingsperiode aan te gaan, waarin de coöperatie in staat zou worden gesteld de 24-uurszorg op zich te nemen.

De voorwaarden die het team stelde aan een overbruggingsperiode waren maandag 8 juli onderwerp van gesprek, in het gemeentehuis in Leens met burgemeester Henk Jan Bolding, wethouder zorg Mariette de Visser, beleidsadviseur WMO Jeroen van Neer, Loug en coöperatie Klooster&Buren. “Echter de afvaardiging van het coöperatiebestuur besloot niet aan tafel te gaan en niet met ons in gesprek te willen over een goede afhandeling van zaken. Wetende dat dit einde oefening voor Loug zou betekenen. Want zonder dit gesprek houdt het voor ons op. Dagelijks stapelen voorbeelden van onthutsende incidenten zich op, het wordt van kwaad tot erger. Wij kunnen niet langer toezien hoe kwetsbare mensen beschadigd raken,” aldus het personeel.

Tot 9 augustus zal het team de zorg blijven aanbieden, zo laat men weten.

Berto Merx

Cookieinstellingen